Redovno i pravilno pranje zuba od suštinske je važnosti za dobru oralnu higijenu kod mališana. U nastavku teksta pročitajte savete o tome kako održavati oralnu higijenu kod mališana, od pranja prvih zuba do izbora i prve posete dečijem stomatologu.

Kako izabrati zubnu pastu za mališane?

Kod beba prvi zubići se uglavnom počnu pojavljivati oko šestog meseca života. Čim se pojave, prve zubiće potrebno je odmah početi prati zubnom pastom koja sadrži fluor, budući da ovakve zubne paste sprečavaju nastanak karijesa. Pre nego prvi zubići porastu, svaki dečiji stomatolog će Vas posavetovati da vlažnom čistom tkaninicom redovno brišete bebine desni.

Nema potrebe za kupovinom specijalnih zubnih pasti namenjenih za mališane. U stvari, neke od takvih pasti čak ni nemaju dovoljnu količinu fluora koji bi sprečio nastanak karijesa. Deca starija od sedam godina slobodno mogu koristiti porodične zubne paste. Pre sedme godine, za pranje zuba kod mališana se preporučuju manje jake zubne paste.

Deci do treće godine zube treba prati sa jako malom količinom zubne paste. Od treće do šeste godine količina paste se može malo povećati. Imajući na umu da smo i mi kao deca to radili, postarajte se da na vreme naučite sopstveno dete da se zubna pasta ne liže i ne jede.

Kako prati zube mališanima?

Deci zube treba prati najmanje dva puta dnevno (ujutru i naveče, pred spavanje) po dva minuta. Tokom pranja zuba koristite četkice sa malim obimom glava i mekanim vlaknima koja im neće iziritirati desni. Zube im perite sa unutrašnje i spoljašnje strane, ali ne zaboravljajte ni gornje površine zuba, kao ni liniju desni. Smer pranja neka uvek bude od korena ka vrhovima zuba.

Decu možete već od prvih školskih razreda početi učiti da samostalno peru zube, ali ih morate tokom pranja nadgledati i savetovati, kako bi zube prali pravilno i dovoljno dugo. U početku rukom vodite ruku svog deteta kako bi osetilo pravilne pokrete za pranje zuba. Koristite ogledalo, kako bi dete moglo gledati ceo proces. Pranje zuba učinite što zabavnijim, da bi detetu bilo zanimljivo, a ne dosadno. Puštajte muziku, smislite pesmicu o pranju zuba ili mu pustite neku već postojeću poput one od dečijeg hora Kolibri – „Servis za pranje zuba“.

Prvi odlazak kod dečijeg stomatologa

Kada se prvi mlečni zubići počnu pojavljivati (dakle oko šestog meseca) vreme je za odlazak do stomatološke ordinacije. Nikako nemojte prvu posetu zubaru odlagati do vidljive pojave karijesa. Odlazak kod zubara detetu predstavite kao uzbudljiv i pozitivan događaj. Stvorite veselu atmosferu i učinite put zabavnim. Tako ćete sprečiti svog mališana da stvori i razvije strah od budućih poseta stomatologu.

Kada je reč o izboru dečijeg stomatologa, posavetujte se sa svojim prijateljama ili kolegama koji već sa tim imaju iskustva. Pored toga što mora znati da radi svoj posao, dečiji stomatolog mora biti ljubazan, prijatan i veseo – deca ne vole mrgude.

Tokom prve posete, od zubara možete očekivati da ispita postojanje unutrašnjih ranica, karijesa na prvim zubićima i sličnih problema. Dobar dečiji stomatolog očistiće detetu zubiće, a Vas dodatno posavetovati kako održavati oralnu higijenu kod mališana. A oralna higijena je veoma važna za celokupno zdravlje organizma.

Akter