Mađid Safdar Ali, Kuvajćanin koji se donedavno javno hvalio prijateljstvom s Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA i bošnjačkim članom Predsjedništva BiH, protjeran je iz BiH nakon što je pokušao trojicu Pakistanaca ilegalno prevesti iz BiH u Srbiju, 28. oktobra prošle godine, otkriva Dnevni avaz.

Mađid je i na društvenim mrežama objavio fotografiju s Izetbegovićem, a oni koji su ga poznavali dok je bio u BiH, kažu da se javno hvalio kako je on njegov dobar prijatelj. Svima se predstavljao kao uspješan kuvajtski biznismen, te vlasnik više elitnih nekretnina u Kuvajtu.

Kako Avaz saznaje, Mađid Safdar Ali rođen je 26. maja 1975. u Kuvajtu. On je 2015. godine dobio radnu dozvolu od Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za pokretanje kompanije za nekretnine “Al Majid grup d.o.o.” u Brezi. Od kompanije su ostale samo prazne prostorije i pano s nazivom.

Upravo putem njegove kompanije, što je Avazu potvrđeno iz više izvora, trojica Pakistanaca – Rana Muhamed, Muhamed Nadim i Zafar Safajal ušla su u BiH. Nakon što su “pali” na granici sa Srbijom, Služba za poslove sa strancima BiH Mađidu je dala rok od tri mjeseca da napusti zemlju.

Iz dokumenata koji su u posjedu lista vidi se da je Mađid Safdar Ali vršio razne malverzacije posuđivanjem novca od arapskih državljana, ali i da posuđeno nikada nije vratio. Izvor lista, kojeg je Mađid, takođe, prevario za veći iznos novca, kaže da je ovaj Kuvajćanin sklon raznim prevarama.

– Po BiH je posuđivao novac, a onda ga trošio na žene, predstavljao se kao veliki investitor. Radi se o profesionalnom prevarantu koji se služio raznim trikovima. Znam za jedan detalj, da je sočivima mijenjao boju očiju – otkriva izvor.

Kako Avaz saznaje, preko računa njegove kompanije “Al Majid grup d.o.o.” nije izvršena trgovina nijednom nekretninom. Inače, njegova firma je imala jednog zaposlenog koji se vodio kao vozač, a koji nije imao čak ni položen vozački ispit.

Prijatelji Mađida Safdara Alija, koji su poslije uhapšeni na granici, prethodno su tokom boravka u Sarajevu odsjeli u jednom hotelu, i to u predsjedničkom apartmanu. S obzirom na to da nisu imali novca da plate troškove hotela, pobjegli su uz njegovu pomoć.

Izvor: Avaz