Čume preuzeo Rudnik Boksita Srebrenica

??????????????????????????????????????????????????????????

Firma „Lein“ iz Banjaluke, iza koje stoji jedan od bivših šefova beogradskog podzemlja Ljubiša Buha Čume, preuzela je od Fabrike glinice „Birač“ većinsko vlasništvo u Rudniku boksita Srebrenica, saznaje poslovni portal Capital.ba.

„Lein“ je sada najveći akcionar rudnika, umjesto litvanske „Birač Europe“, kćerke firme zvorničke Fabrike glinice „Birač“.

Prema izvještaju iz knjige akcionara Centralnog registra hartija od vrijednosti Banjaluka, najveće učešće u rudniku od 72,57 odsto na kraju 2014. godine imao je ,,Birač Europe“, a ,,Lein“ samo 7,06 odsto akcija.

Situacija se iznenada mijenja narednih godina i Čume postaje dvotrećinski vlasnik. Prema zvaničnim podacima Banjalučke berze, najveći akcionar rudnika sada je „Lein“ sa 66,9 odsto, dok „Birač Europe“ ima samo 31,8 odsto.

Potvrda iz „Leina“

Direktor „Leina“ Ratko Marković potvrdio je danas za CAPITAL da su oni dokapitalizovali rudnik, te da su „dio akcija kupili ove godine, a dio ranije“. Rekao je da više informacija ne može dati jer nije u kancelariji.

CAPITAL je danas objavio da kompanija „Alumina“ iz Zvornika godinama sarađuje sa firmom „Lein“, iza koje stoji bivši vođa „Surčinskog klana“ Ljubiša Buha Čume.

„Alumina“ je od 1. maja 2012. godine, odnosno dok je bila u litvanskom vlasništvu do kraja prošle godine, zaključila četiri ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa firmom „Lein“ i Rudnikom boksita Srebrenica, u kojem rudu vadi upravo „Lein“.

Formalni vlasnik firme „Lein“ je Dušan Vasović iz Srbije advokat Ljubiše Buhe i stvarnog vlasnika.

Vasović se vodi kao vlasnik još jedne Čumetove firme u Srbiji.

„Alumina“ je u proteklih šest godina, od 1. maja 2012. do kraja prošle godine „Leinu“ za nabavku rude platila ukupno 38,8 miliona KM.

Istovremeno, „Lein“ je u istom periodu „Alumini“ platio 8,3 miliona KM za aluminijum hidrat koji je od nje kupovao.

Ekonomski nelogična je odluka FG „Birač“ da „Leinu“ prepusti vlasništvo nad Rudnikom boksita Srebrenica kada ga je mogla ona pokrenuti i za sebe iskopavati najvažniji reprogramaterijal boksit, umjesto da ga sada kupuje.

„Lein“ od Rudnika Srebrenica kupuje rudu i preprodaje je FG „Birač“

Od stečajnog upravnika Fabrike glinice „Birač“ Laze Đurđevića danas nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje ko je i kada donio odluku o prodaji akcija ili dokapitalizaciji strateški važnog rudnika. Đurđević je rekao da ne daje izjave telefonom.

Na osnovu potpisanog ugovora 2014. godine između Rudnika boksita “Srebrenica” i banjalučke firme “Lein” sa kompanijom “Alumina” iz Zvornika, srebrenički rudnik obavezao se da će narednih godina isporučivati po 150.000 tona rude boksita.

Ljubiša Buha Čume je poznat kao prvi svjedok-saradnik Specijalnog tužilaštva Srbije za atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića. Na njega je 3. avgusta 2002. izvršen neuspjeli atentat, nakon čega u tajnosti odlazi u Grčku. Decembra iste godine minirano je postrojenje njegovog preduzeća „Difens roud“ koje se bavilo asfaltiranjem puteva, u čemu su učestvovali pripadnici Jedinice za specijalne operacije i Zemunskog klana. Buha je vođe JSO i Zemunskog klana javno optužio da su krivi za 30 ubistava, otmicu Ivana Stambolića, atentate na Vuka Draškovića u Budvi i na Ibarskoj magistrali i brojne druge zločine, te izjavio da za to ima dokaze i da će o tome svjedočiti.

Capital.ba

Preporuka

ODUŽILI SE PREGOVORI Mali preduzetnici godinama če...
views 64
Samostalni preduzetnici u Srpskoj godinama bezuspješno traže da im se struja ne naplaćuje kao da su velika industrijska preduzeća. Zanatsko-preduze...
Kako se “Mlječanica” preporodila za deset mjeseci?...
views 379
Od potpune propasti do potpunog oporavka za samo deset mjeseci – tako novo rukovodstvo Banje “Mlječanica”, nadomak Kozarske Dubice, opisuje borbu za p...
Proizvodnja zaboravljenog povrća hrena, prilika za...
views 306
Proizvodnja pomalo zaboravljenog povrća – hrena, mogla bi postati šansa za mnoge poljoprivredne proizvođače u Srpskoj. Istraživanja su pokazala da je ...
ArcelorMittal bilježi odlične poslovne rezultate
views 330
Vlasnik zeničke željezare ArcelorMittal je objavio rezultate poslovanja na globalnom nivou za prvih šest mjeseci 2017. godine. Kako se navodi u sao...
Merkator preuzima Konzum u BiH, zanimaju ih samo p...
views 352
Povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak sastaće se sutra u Sarajevu s bh. dobavljačima, kako bi ih informisao o preduzetim aktivno...
Kornišoni iz Kozarske Dubice na njemačkom tržištu ...
views 389
Već treću godinu na teritoriji opštine Kozarska Dubica organizovana je proizvodnja kornišona za njemačko tržište. Ove godine više od 20 poljoprivre...