Sudija Suda BiH Branko Perić potvrdio je Srni da je Kancelarija disciplinskog tužioca protiv njega podnijela disciplinsku tužbu.

Perić je rekao da je tužba protiv njega podnesena zbog njegovih javnih istupa u medijima, ili “verbalnog delikta”, ne želivši da dalje komentariše.

Portparol Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Marijana Popović potvrdila je danas ranije da se činjenični navodi iz tužbe, koja je podnesena u februaru, odnose na Perićeve medijske istupe, ali nije rekla ko je dostavio pritužbe.

Ona je rekla da je tužba zbog disciplinskih prekršaja iz Člana 56. tačke 15 i 23 Zakona o VSTS BiH podnesena nakon istrage primljenih pritužbi, kao i pritužbe koju je disciplinski tužilac formirao po službenoj dužnosti.

Birn je ranije danas javio da je tužba protiv Perića podnesena na osnovu istrage pritužbi koju je disciplinskom tužiocu podnijelo “Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH”.

Ovo udruženje Perića je prijavilo zbog njegovih medijskih istupa u “Nezavisnim novinama” u februaru 2015. godine u kojima je javno pozivao na optuživanje generala takozvane Armije BiH u čijoj su zoni odgovornosti počinjeni zločini nad srpskim civilima.

Perić je u kolumni “Nezavisnim novinama” naveo da bi bilo ohrabrujuće za politiku i pravosuđe da se umjesto potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe u javnosti pojavio tužilac koji je potpisao optužnicu protiv generala takozvane Armije BiH u čijoj su zoni ratne odgovornosti počinjeni zločini nad srpskim civilima.

On je istakao da u Sarajevu nema političke volje da se sudi komandantima takozvanim Armije BiH, kao i da su danas na vlasti politike koje su dovele mudžahedine i koje su im davale političku podršku.

Kebo je krajem 2014. godine podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog sumnje o počinjenom ratnom zločinu nad civilima srpske nacionalnosti u mjestu Vozuća, opština Zavidovići, protiv tadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina i načelnika Centra službi bezbjednosti Zenica Šefika Džaferovića.

Prijava protiv Džaferovića je odbačena, dok se u Sudu BiH trenutno sudi Mahmuljinu.

Optužnica protiv Mahmuljina potvrđena je krajem decembra 2015. godine za zločine koji su počinili pripadnici odreda “El mudžahedin” u Vozući, a koje on nije spriječio, niti je kaznio počinioce.

Izvor: SRNA/RTRS