Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović izjavio je danas, nakon sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru, da nema parlamentarne većine ni na nivou BiH, niti Federacije BiH.

– To je sasvim jasno. To smo vidjeli u parlamentu na nivou BiH i na nivou FBiH – rekao je Čović, poručivši da je krajnje vrijeme da ono što su vlasti u BiH postavile kao zadatak realizuju u idućih šest mjeseci.

Čović, koji je i lider HDZ-a BiH, naveo je da je jedno od prioritetnih pitanja set zakona o akcizama, o kojem je što prije potreban dogovor, kao i zakonsko rješenje o penzijskom osiguranju u FBiH, ali i niz drugih zakona.

On je podsjetio na period od prije sedam ili osam mjeseci i vaninstitucionalne aktivnosti na reviziji tužbe BiH prema Srbiji, te napomenuo da se i dalje nastavlja sa sličnim praksama.

– Vrijeme je da prestanemo sa tim. Daleko smo od izbora da bismo se danas bavili izborima. Moramo se posvetiti reformskim aktivnostima, socijalnim i ekonomskim reformama i stvoriti preduslove da do kraja godine imamo kandidatski status, a dobićemo ga, vidjećete – rekao je Čović, koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH.

Izvor: SRNA/RTRS