Kinološki “Dog šou vikend Kozara 2017” biće održan 17. i 18. juna u Prijedoru i Kozarskoj Dubicim uz učešće predstavnika 22 zemlje sa tri kontinenta.
Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Zoran Kos je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je organizator događaja Kinološki savez Republike Srpske, uz nekoliko lokalnih kinoloških društva, a po odobrenju Međunarodne kinološke federacije.

“U okviru manifestacije biće organizovano osam kinoloških takmičenja u sklopu kojih je i međunarodna izložba pasa svih rasa i memorijal `Vladimir Kovačević` i izložba eks-Ju goniča u spomen na preminulog kolegu kinologa”, najavio je Kos.

Izložba pasa u Prijedoru počinje 17. juna od 10.00 časova na poljani kod “Lovca” u starom gradu, a specijalizovana izložba eks-Ju goniča od 12.00 časova. Proglašenje pobjednika i izbor najljepšeg psa predviđen je od 15.00 časova.

Predsjednik prijedorskog Kinološkog društva Mladen Goronjić podsjetio je da se izložba pasa svih rasa u Prijedoru održava petnaesti put.

“Prijedor se tokom svih godina pokazao kao dobar domaćin i dobar organizator i sigurno je u samom vrhu kinologije kako Republike Srpske tako i BiH i smatram da ni ovaj put nećemo razočarati ni izlagače ni posjetioce”, rekao je Goronjić.

Direktor Turističke organizacije Grada Amira Ganić istakla je da će u Prijedoru toga dana, osim izložbe pasa, u gradskom Pozorištu biti organizovana izložba literarnih i likovnih radova o temi “Pas, moj prijatelj”, te lutkarska predstava “Jedan dan u parku sa psom”.

Centralni dio manifestacije biće održan u Kozarskoj Dubici 18. juna od 9.30 časova na pomoćnom stadionu Fudbalskog kluba “Borac”, gdje će biti organizovano više specijalizovanih izložbi pasa, a svečano proglašenje pobjednika zakazano je za 21.30 časova.

Predsjednik Udruženja pasa “Kangal” Ana Šebalj izrazila je zadovoljstvo što je za izložbu prijavljeno 35 pasa rase kangal.

“To je za ovu rijetku rasu, veoma lijep broj. Ponosni smo što nam dolaze izlagači iz Engleske, koja je kolijevka moderne kinologije, a doći će i izlagači iz Estonije i Australije”, istakla je predsjednik Udruženja “Kangal”, koje je jedno od organizatora manifestacije.

Prijedorčane, Dubičane i ljubitelje pasa organizatori su pozvali da budu dio zabavnog junskog vikenda u ova dva grada Republike Srpske.