Predstavnici Udruženja “Veterani Republike Srpske” zahtijevaju da u Prijedlog krivičnog zakonika Republike Srpske bude uvršćena sankcija za neovlašćeno prenošenje ili preuzimanje ustavnih nadležnosti Srpske, te da bude sankcionisan svaki pokušaj njenog ukidanja ili promjene naziva.

Predsjednik “Veterana” Duško Vukotić rekao je danas na konferenciji za novinare da bi sankcije trebalo da budu zatvorske kazne u trajanju od dvije do 12 godina, a odnosile bi se na “bilo koga ko bez ovlašćenja Narodne skupštine Republike Srpske prenese ili omogući prenos u cjelini ili djelimično ustavne nadležnosti Srpske”.

Sankcije bi se odnosile i na osnivanje institucija ili organa na nivou BiH bez ili protivno ovlašćenju Narodne skupštine Republike Srpske. Kaže da “Veterani” zahtijevaju da u zakon bude uvršćeno i krivično djelo napad na egzistenciju Republike Srpske, koje pretpostavlja pokušaj njenog ukidanja ili promjene naziva. On je naveo da su ovi zahtjevi dostavljeni poslaničkim klubovima i grupama, te poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Vukotić je podsjetio i na inicijativu “Veterana” za ustavno određenje boraca-ratnih veterana i članova njihovih porodica koja je u prethodnom periodu predata na ovjeru protokolu Narodne skupštine Republike Srpske, u skladu sa Zakonom o građanskoj inicijativi. Rekao je da su sa predstavnicima poslaničkih klubova i grupa, te poslanicima pojedinačno u toku razgovori za održavanje posebne sjednice na kojoj bi bio razmatran dostavljeni amandman na Ustav Republike Srpske.

Izvor: SRNA/RTRS