Savjet ministara BiH utvrdio je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama krivičnog zakona BiH. Ovim prijedlogom predviđeno je kažnjavanje negiranja genocida ili zločina protiv čovječnosti zatvorom od 5 do 10 godina.

Sve su podržali i srpski ministri. Iz SNSD-a i Republičkog centra za istraživanje rata poruka – ovo je izdaja Republike Srpske.

Predložene izmjene krivičnog zakona BiH, prema kojima će dugogodišnjim zatvorskim kaznama biti sankcionisani svi koji negiraju genocid ili zločin prtiv čovječnosti, prošle su u Savjetu ministara uz saglasnost ministara iz Saveza za promjene. Objašnjenje od ministra Mirka Šarovića nismo dobili jer se nije javljao na telefon. Ranije je SRNI rekao da su njihove sugestije uvažene. Za, na nivou BiH, opozicioni SNSD, nema dileme – ovo je izdaja.

Komentarišući izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da su prilikom utvrđivanja ovog prijedloga uvažene sugestije ministara iz Republike Srpske, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Ministarstva pravde Republike Srpske, Majkićeva je rekla da je Šarović morao reći koji su to sugestije srpskih ministara u Savjetu ministara uvažene.

“Nema nijedne sugestije koja bi tu poziciju popravila. Biće veoma zanimljivo vidjeti o čemu je riječ i šta su to predstavnici Saveza za promjene prihvatili”, rekla je Majkićeva.

Ovo je još jedan pokušaj prekrajanja istorije i zatvaranja usta svima koji pokušavaju da činjenicama ospore ratna dešavnja na ovim prostorima, kaže Milorad Kojić direktor centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih civila Republike Srpske. Upozorava da se ovim, Srpska želi prikazati kao genocidna tvorevina.

Ministar pravde BiH Јosip Grubeša nakon sjednice Savjeta ministara, rekao je da je za one koji putem javnih medija propagiraju nasilje ili mržnju prema bilo kome, predviđena kazna od najmanje godinu dana zatvora, dok je za one koji negiraju genocid ili zločin protiv čovječnosti predviđena kazna od pet do 10 godina zatvora.

RTRS