Glasanje srpskih ministara za izmjene Krivičnog zakona BiH, u kome se negiranje genocida kažnjava zatvorom, skandalozno je i protiv interesa Republike Srpske, poručuju zvaničnici Srpske.

Predsjednik Milorad Dodik, kaže da je jasno da Bošnjaci na takav način pokušavaju ojačati institucije BiH, ali je strašno da im srpski ministri u tome pomažu.

Dodik poziva sve poslanike iz Srpske u Parlamentu BiH da glasaju protiv takvih izmjena Krivičnog zakona.

“Kome nije jasna izdaja koju predstavnici Saveza za promjene vrše tamo u Savjetu ministara i zajedničkim institucijama? Ima li nekoga u Banjaluci i Trebinju da mu to nije jasno? Da li nešto treba objašnjavati, da im crtamo još..?”, rekao je Dodik.

On je istakao da o tome govori i sama činjenica da su predstavnici Saveza za promjene prisustvovali /sastanku/ kada je odlučeno da se stavi negiranje genocida kao kažnjivo djelo.

“To govori o tome da bi vi ovdje u udžbenicima mogli da izučavate da su Srbi počinili genocid, da naša djeca to uče, što nije tačno, kao ni to da je Srpska nastala na genocidu”, napomenuo je Dodik.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je skandalozna situacija u kojoj je Savjet ministara BiH utvrdio izmjene Krivičnog zakona BiH.

– Skandalozno je da su ministri iz Srpske mogli da dignu ruku i glasaju za to, a objašnjenja kako je to uslovne prirode ili kako je u pitanju uslovna podrška ne “piju vodu”. Vi ste ministar koji se opredjeljuje ili ne oredjeljuje za nešto – rekla je Cvijanovićeva.

Premijerka je rekla da očekuje da predstavnici Srpske u Savjetu ministara poštuju stavove građana i Vlade Republike Srpske.

– Sve i da im neka institucija Srpske ne kaže kako bi trebalo da se ponašaju i kakav je njen stav, svaki ministar bi trebalo da ima apsolutnu odgovornost prema Republici Srpskoj. Ovo je jedan tragična situacija koja je, po ko zna koji put, pokazala kakvi odnosi vladaju na nivou BiH. Imamo ljude koji su spremni da se obračunavaju sa Republikom Srpskom i da udovoljavaju svemu onom što im servira političko Sarajevo – navela je premijerka Srpske.

RTRS