Da li ste razmišljali o vašoj kaki danas? Verovatno niste. To i nije baš tema o kojoj se misli ili priča u društvu, ali da li ste znali da vaša stolica može da vam kaže mnogo o stanju vašeg zdravlja?

Da li ste ikada zavirili u WC šolju da proverite kako izgleda vaša kaka? Dobro, znam da ste pomalo zgroženi ovom temom i da vam nije prijatno. Nudimo vam mogućnost da upoznate svoju kaku i saznate šta se dešava unutar vašeg tela na osnovu njenog oblika i boje.

Odvojeni tvrdi grumeni, kao orasi

Nedostaje vam vlakana i tečnosti. Pijte više vode i navalite na voće i povrće.

U obliku kobasice, glatka i meka

Optimalna kaka! Zdravlje vam je odlično.

Vodena, bez komadića, samo tečnost

Imate proliv! Verovatno usled neke infekcije, pa se na taj način vaše telo čisti. Postarajte se da pijete dosta tečnosti kako biste nadoknadili izgubljenu, jer ćete u suprotnom dehidrirati.

U obliku kobasice, ali grudvasta

Nije toliko ozbiljno kao kada su odvojeni čvrsti grumeni, ali treba da povećate unos tečnosti i vlakana.

Meke grudvice sa jasnim ivicama

Nije loše! Prilično normalno, ako veliku nuždu vršite više puta dnevno.

U obliku kobasice, ali sa pukotinama na površini

I ovo je normalno. Međutim, pukotine znače da treba da povećate unos vode.

Kašasta stolica

Ova vrsta kake je na putu da postane dijareja.

Meka i lepi se na ivice wc šolje

Ukazuje na preveliko prisustvo ulja, što znači da vaše telo možda ne apsorbuje masti kako treba. Bolesti poput hronične upale pankreasa sprečavaju vaše telo da apsorbuje masti.

Braon:

Dobro ste. Stolica je prirodno ove boje zbog žuči koja se proizvodi u jetri.

Pitalice Koliko često treba da kakim?

U proseku, ljudi vrše veliku nuždu jednom ili da puta dnevno, ali neki mogu ići u WC češće, neki ređe. Mišljenje lekara je da ne postoji tačan broj, nego sve dok se vi osećate dobro, sve je u redu.

Kako da održite vašu kaku zdravom?

Jedite hranu bogatu vlaknima, pijte dosta vode i vežbajte. Ako imate zatvor, dijetalna vlakna vam mogu pomoći. lAdekvatna hidratacija obezbeđuje klizavost debelog creva, koja omogućava stolici da lakše izađe

Zelena:

Mora da hrana prebrzo prolazi kroz vaše debelo crevo, a možda ste jeli dosta zelenog lisnatog povrća ili hranu zelene boje.

Žuta:

Masna, neprijatnog mirisa, žuta kaka ukazuje na višak masti, što može biti zbog poremećaja nivoa holesterola ili bolesti tankog creva.

Crna:

Može da znači da imate unutrašnje krvarenje zbog čira ili raka. Neki vitamini koji sadrže gvožđe ili bizmut-subsalicilat mogu da prouzrokuju ovu boju stolice. Obratite pažnju ako je još i lepljiva i posetite lekara.

Kratke činjenice o kaki

Hrani koju jedete potrebno je od jednog do tri dana da se pretvori u stolicu; Kaka je napravljena od nesvarene hrane, bakterija, sluzi i mrtvih ćelija, zbog čega i smrdi; Zdrava kaka sporo izlazi

Svetlo obojena, bela ili boje gline:

Ukazuje na moguću opstrukciju žučnih puteva, a može biti i od nekih lekova koje pijete. Svakako se obratite lekaru.

Uflekana krvlju ili crvena:

Krv u vašoj stolici može biti simptom raka ili je došlo do pucanja hemoroida. Kad god vidite krv u kaki, pravac kod lekara.

ALO