Da postoje problemi u Obavještajno-bezjednosnoj agenciji potvrdio je lider SBB-a Fahrudin Radnočić, koji je i član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA-e.

Rukovodstvo agencije je u sukobu, OBA-u potresaju afere, a supruga direktora na Fejsbuku pominje istrage.

Rad OBA-e prvi su oštro kritkiovali lideri SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović. U pojedinim zemljama pljuštale bi ostavke i smjene. U BiH, ništa se nije dogodilo. I lider SBB-a potvrdio je da u OBA puca po šavovima i da je rukovodstvo agencije u sukobu.

Radončić je rekao i da supruga direktora OBA-e o stanju u agenciji piše na društvenim mrežam

OBA-u uveć hronično potresaju afere. Ipak, aferom “Ušće” koja se odnosila na nalog da se operativno obrađuje rukovodstvo Srbije, otvorena je Pandorina kutija. Јoš veći skandal je da je akcija “Ušće” bila paravan za špijuniranje političara u BiH.

– De fakto obrada čelnih ljudi unutar BiH i od nekih entiteta tako da o tome moraju dobro da razmisle u rukovostvu OSA-e. Nema zbora da je OSA politički u rukama pojedinaca i u rukama pojedinih partija – kaže član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA PS BiH Sredoje Nović.

Članovi komisije poručuju da će krajem jula sa ruvodstvom OBA-e i Savjeta ministara otvoriti pitanje o dešavanjima u agenciji. Osman Mehmedagić može da bude lični tjelohranitelj Bakira Izetbegovića, ali kao direktor OBE ne može postati lični tjelohranitelj Izetbegovićeve politike, poručio je Fahrudin Radončić.

RTRS