Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao je da je odbacivanje optužnice protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanca i Milana Petkovića jedina logična i ispravna odluka.

Dodik je rekao da osjeća ličnu satisfakciju zbog obaranje optužnice za referendum, jer je i on dobio sankcije zbog sličnih razloga.

– Ovo ne mijenja činjenicu da su Sud i Tužilaštvo BiH farsa, koja radi isključivo po nalogu jedne stranke, a to je SDA – rekao je Dodik.

Sudija za prethodno saslušanje odbio je optužnicu Tužilaštva BiH kojom su Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković optuženi za neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Iz Suda BiH saopšteno je da je sudija za prethodno saslušanje zaključio da iz dokaza Tužilaštva nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

RTRS