Konačno je ozvaničeno – Ministarstvo inostranih poslova BiH i prvi čovjek tog ministarstva Igor Crnadak, na službena putovanja u 2016. godini potrošili su više od 1,5 miliona maraka.

Mjesecima već ministar Crnadak krši Zakon o slobodi pristupa informacijama i taj podatak skriva od Јavnog servisa Republike Srpske. Ali, od revizora finansijskog poslovanja bh. institucija – nije ga uspio sakriti.

Ministarstvo inostranih poslova BiH kao “profitabilna” turistička agencija! Samo što slast putovanja ne osjećaju oni koji plaćaju! Dok njima ostaje gorčina računa, prvi bh. putnik – ministar Igor Crnadak obilazi domaće i bjelosvjetske destinacije. Za mandata je realizovao više od 100 zvanično “službenih” putovanja. Јačajući imidž BiH po svijetu, skoknuo je i do Trebinja u posjetu gradskoj administraciji, dok ju je predvodio stranački mu kolega Slavko Vučurević.

U Beograd je išao da razgovara sa novinarima koji o BiH “izvještavaju”. Obišao dvadesetak evropskih država, stigao do Amerike i Ujedinjenih Arapskih Emirata. A njegova samo jedna posjeta Iranu, građane je koštala skoro 22.000 maraka. Kad su revizori crtu podvukli – za 365 dana ministar i njegovi saradnici za putovanja su potrošili 1,570.121 marku, što je za 6,14 odsto više nego u 2015. godini. Dvije trećine putnih troškova rezervisano je za sjedište u Sarajevu. Tek jedna za cijelu DKP mrežu.

Revizor Dragoljub Kovinčić kaže da ti troškovi nemaju vjerodostojnu dokumentaciju, te da ima mnogo takvih troškova koji nisu pravdani, kao i troškova akontacije.

Ima i službenih putovanja koja su “realizovana” u dane vikenda. I putnih naloga bez naznačene svrhe, a zakon upravo suprotno nalaže. I dnevnica naplaćenih u 100-procentnom iznosu, a prvoklasna hrana o trošku domaćina obezbjeđena. Čak i reprezentacija, ali o trošku bh. građana.

– Postoji pravilo da ako je ishrana obezbijeđena da se dnevnice umanjuje za 70 odsto, odnosno da se isplaćuje samo 30 odsto – napominje Kovinčić.

Ali, pravila su očigledno osiono kršena. Istine radi, Crnadak i njegova diplomatska družina putnika, nije usamljena. Neposredni pretpostavljeni mu Denis Zvizdić ne zaostaje. Delegacija koju je predvodio samo na jedno putovanje u Sjedinjene Države potrošila je više od 56.000 maraka. Za godinu više od 400.000. Na svjetskim destinacijama ređali su se sastanci, konferencije, radionice, studijske posjete… Revizori opet zbrajali. Zvizdić i njegovi ministri za godinu su na putovanja potrošili više od sedam miliona maraka! A rezultati mršavi!? Ili nikakvi! Izuzev deminera i mirovnjaka čiji su troškovi knjiženi na teret Ministarstva odbrane.

Ivana Korajlić, iz Transparensi internešnela, kaže da nisu sporni sami pojedinačni tih službenih putovanja, ali da stoji pitanje njihove opravdanosti.

– Јer, vidite da su za službene pare išli na stranačke skupove i aktivnosti koje nisu imale veze sa tom funkcijom – navodi Korajlićeva.

Za koji dan će bh. ministri i na godišnje odmore. Da se opuste od brojnih beskorisnih putovanja o trošku građana, koji praznih ili polupraznih novčanika o godišnjem odmoru i ne razmišljaju!

RTRS