Petnaest godina nakon donošenja Zakona o održavanju stambenih zgrada u Republici Srpskoj, zajednice etažnih vlasnika nisu zaživjele u očekivanoj mjeri.

Najveći problemi u funkcionisanju zajednica etažnih vlasnika u Prijedoru su neplaćanje održavanja stambenih zgrada.
Iako su građani upoznati sa zakonom, mnogo je onih koji ne poštuju odredbe. Tako se u jednom prijedorskom neboderu neplatišama stalo u kraj, pa se liftom voze samo oni koji su platili popravku, dok ostali stanari idu stepenicama.

U jednom od ulaza zgrade C4 u prijedorskom naselju Pećani, osim svjetla u stubištu, skoro da ništa drugo ne funkcioniše. Trijem prokišnjava, interfon je uništen, a stubište niko ne čisti. Dužnici su pretežno penzioneri, među kojima su i oni koji mogu, ali ne žele da plate, kaže predsjednik zajednice Ratko Јoveš.

On je rekao da će neplatišama uručiti opomene i dokumentaciju u roku od mjesec dana predati opštini, gdje će nadležna služba, kako kaže, rješavati ovaj problem.

Na drugom kraju grada, u Ulici Miloša Obilića, redovne platiše odlučile su se na radikalniji potez. Popravili su lift u neboderu, ali su ugradili čip karticu za njegovo korišćenje.

Potvrđuje to i Rade Nestorović, član Upravnog odbora ZEV ovog nebodera, navodeći da lift funkcioniše tako da mogu da ga koriste samo stanari koji imaju karticu.

Prijedor ima 275 registrovanih zajednica etažnih vlasnika ili oko 92 odsto, uzme li se u obzir da ukupan stambeni fond čini oko 200 zgrada, odnosno 297 ulaza.

Viši stručni saradnik za stambene poslove u Gradskoj upravi Duško Vračar kaže da je primjetno odsustvo svijesti kod etažnih vlasnika da su stanovi postali privatna svojina i da je upravljanje i održavanje isključivo obaveza vlasnika stanova.

Stanari zgrada dužni su da plaćaju održavanje u iznosu od 20 feninga po kvadratnom metru stambenog prostora i 40 feninga za kvadratni metar poslovnog prostora. Za nepoštovanje odredaba iz Zakona o održavanju zgrada, propisane su kazne za fizička lica koje iznose od 300 do 3.000 maraka.

RTRS