Pokazuje to i njegova izjava iz Cazina, da su se svi u Bosni nekada zvali “Bošnjanima”. Srpski istoričari upozoravaju: na sceni je zloupotreba istorije. “Prije se u Bosni niko drugačije i nije zvao nego Bošnjanin. Danas je to drugačije i mi to prihvatamo” – pseudoistorijskom tvrdnjom Izetbegović je odlučio da kroji istoriju po svojoj mjeri.

– Ono što je evidentno da zloupotreba istorije u ovom slučaju služi za nipodaštavanje identiteta drugih i to je nedopustivo. Naravno vidimo to kroz razne političke poteze gospodina Izetbegovića i vidljivo je da su takve stvari samo jedan dio onog nastojanja koji je još donijela Austrougraska na ove prostore, kako su to zvali rasrbljavanje prostora BiH kao geografskih regija i kasnije je to nastavljeno, ističe Predrag Lozo, istoričar.

To pokušava i Izetbegović, zloupotrebom narativa Bošnjanin, koji se u srednjovjekovnim poveljama koristio za socijalnu grupu i teritorijalno, a nikakvo etničko određenje. Lozo dodaje i da većina srednjovjekovnih bosanskih izvora govori o etničkoj pripadnosti stanovništva srpskom narodu, u nešto drugačijem pogledu od savremenog nacionalnog. Austrougarski duhovi o stvaranju bosanske nacije i bosanskog jezika ne miruju.

– To su sve procesi koji vuku korjene od austrougarskog perioda i naravno mi osjećamo recidive, posljedice toga i dan-danas. Svakako da Bošnjaci imaju pravo da se nazovu kako hoće, ali je čista glupost tražiti potvrdu toga duboko u istoriji, Kaže Draga Mastilović, istoričar.

I dok izjave, kao što je Izetbegovićeva, ne mogu proizvesti nikakav efekat u istorijskoj nauci, mogu biti opasne u političkom smislu.

– Sada je potrebno bošnjačkim političarima da čitavim generacijama nametnu tu bosansku naciju i da im o tome naprave svijest da je postojalo kroz duboke periode istorije što u stvari nije istina, poručila je Mastilovićeva

A ono što je jasno pokazao ovaj Izetbegovićev izlet u istorijske vode jeste da mu istorija ni danas, kao ni u školskim danima nije bila jača strana, što nedvosmisleno potvrđuju i njegove ocjene, odavno procurile u javnost.

Gospodin Izetbegović očigledno pokazuje da ta famozna dvojka koju je imao iz istorije da je bila prezaslužena, odnosno nezaslužena i da ne posjeduje osnovna istorijska znanja, napominje Lozo.

I umjesto popravljanja znanja iz istorije, Izetbegović se odlučio na njenu zloupotrebu, koja je često omiljeno sredstvo u prikupljanju jeftinih političkih poena.

RTRS