I zvanično je otvoren novoizgrađeni granični prelaz Ivanica između BiH i Hrvatske, na putu Trebinje- Dubrovnik.

Uprava za indirektno oporezivanje uložila je dva miliona maraka u izgradnju.

Trebalo je da označi bolju komunikaciju između ova dva grada, ali je izjava gradonačelnika Dubrovnika vratila priču na početak.

Dubrovački gradonačelnik traži izvinjenje Trebinja za ratna dešavanja, odbijajući bilo kakvu odgovornost Hrvatske vojske za ratna razaranja na području BiH.

Izgrađen po evropskim standardima, sa četiri trake, granični prelaz Ivanica u opštini Ravno, kontrolna je tačka na putnom pravcu Trebinje- Dubrovnik, koja će značajno ubrzati protok putnika i robe.

– Ovdje su učinjeni najviši standardi. Čak idemo ispred susjeda koji su dio EUi  nadam se da ćemo u narednoj godini naše poslove završiti tako da uveliko olakšamo protok ljudi i robe na ovim prostorima, rekao je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Izgradnja GP Ivanica ubrzaće protok putnika i robe, ali neće smanjiti gužve prema Hrvatskoj, pogotovo u ljetnjim mjesecima, sve dok ne bude izgrađen prelaz sa više traka i na hrvatskoj strani.

Najave postoje, ali ne i datumi početka gradnje.

Stendap
Na događaj koji je trebao da označi lakšu i bolju saradnju između dva turistička grada koji ovaj GP povezuje, Trebinja i Dubrovnika, sjenu je bacila politika.

Gradonačelnik Dubrovnika poslao je poruku koja još više produbljuje jaz između ova dva grada.

Nema saradnje Dubrovnika sa Trebinjem dok se Trebinje ne izvini ovom gradu, kategoričan je bio Mato Franković.

– Kada to izvinjenje uslijedi, kao što je uslijedilo sa područja CG, grad Dubrovnik je spreman sarađivati sa Trebinjem. Dok se to ne dogodi, mi nismo spremni sarađivati sa onima koji se nisu izvinili zbog onoga što su napravili našem gradu, kaže Franković.

– Gužve i čekanje dva sata Dubrovčana da dođu u Trebinje i Trebinjaca da dođu u Dubrovnik, dovoljno govore. Mi kao političari trebamo da shvatimo da treba da se sluša narod i narod šta želi da mi omogućimo, naveo jez amjenik gradonačelnika Trebinja, Mirko Đurić.

Na pitanje treba li se Dubrovnik izviniti Trebinju zbog ratnih dešavanja, Franković je rekao: “Ne vidim iz kojeg razloga. Vojska HHrvatske nije napadala bilo koga, branili su svoje domove.”

Pošto je bio vidno uznemiren i nije želio da čuje ostala pitanja, Frankovića ovim putem pitamo- ko je od 1992. do 1995. godine uništio više od pedeset sela i desetine crkava na području BiH u dijelu koji graniči sa Hrvatskom, pa i na Ivanici gdje je danas otvoren novoizgrađeni granični prelaz?

Ko je kriv za smrt srpskih sinova sa područja Trebinja, jer i oni su samo branili svoje domove?

RTRS