Kad ljetne vrućine u arapskom zalivu postanu nepodnošljive, sve više Arapa ostavlja kuću i ide u Evropu a omiljena destinacija im je BiH.

Zelene šume, tople ljetne večeri, brojne džamije  – za muslimane iz arapskih zemalja BiH sve više postaje ono što oni sami zovu raj na zemlji. Parkovi u Sarajevu i sjenovita stabla, trgovine trgovačkih centara s niskim cijenama, pravi su mamac za Arape. Osvježavajuća promjena od skupog života u pustinji. Za mnoge lokalce, međutim, nagli dolazak strogo Islamskih turista te širenje njihove kulture na ulicama BiH izgleda, tako čudno da se u zadnje vrijeme govori čak i o invaziji Arapa.

Ulaganje u luksuzne nekretnine

“Poljine Hills” je naziv luksuznog prostora koji je u izgradnji. Kompleks se sastoji od više od 200 vila i apartmana, i biće  spreman za prve turiste do kraja ove godine. Iza projekta velikih razmjera je Al Šidi, Saudijska investicijska grupa, koja je već financirala najveći trgovački centar u grada, pored nebodera i luksuznih hotela.

Velik dio stanova već je prodan kupcima iz zaliva. Arapi posjećuju muslimanski dio zemlje, a samo prošle godine bilo ih je preko 60.000.

“To je sigurno već pretjerana invazija. Ali tu su zapravo sve više i više”, kaže novinarka Ivana Marić.

Došli da ostanu?

Burke i marame su postale sveprisutan dio panorame grada. Postoji opasnost da arapski gosti promijene čak i zakone u tzv. “usmjernike zajednice”, ostrvskih zajednica koje se distanciraju od spoljnog svijeta s ogradama i obezbjeđenjem. Bez lokalne kontrole od strane vlasti, bezbjednost ne može biti zagarantovana, tako da se ​u BiH zakoni posmatraju kao i tamo.

Iako još nije govoriti o invaziji, postoji briga – domaći običaji i tradicija mogli bi postati žrtva novca ulagača i turista. Јer osim zelenih šuma i egzotičnih životinja, BiH pruža zime sa snijegom. Planinski krajolik prekriven snijegom je još jedan razlog za dolazak gostiju iz Zaliva. Oni sada ostaju, i to ne samo u ljetnim mjesecima, piše njemačka televizija ZDF

Izvor: Dnevnik.ba