Od 1. aprila zimska oprema više nije obavezna na automobilima i zimske gume bi trebali zamijeniti ljetnim. Adekvatne ljetne gume dokazano su bolji izbor od zimskih, jer njihov dizajn i sastav omogućavaju bolje performanse i veći stepen sigurnosti tokom viših vanjskih temperatura.

Iako zime skoro da nije ni bilo, nekako je brzo prošla i već se vraćamo na ljetni režim vožnje. Korištenje zimskih guma na višim temperaturama gubi smisao, jer one mogu biti skoro jednako opasne kao ljetne u zimskim uslovima vožnje.

Zimske M+S gume sa oznakom pahuljice nisu cjelogodišnje gume kako to tumači većina vozača. Njihova zakonska upotreba završava sa 31. martom. Moguće ih je koristi i dalje, ali će dolazak prvih većih temperatura zbog njihove mekoće i elastičnosti početi da troši njihov gazni sloj i da ih pretvara u manje upotrebljive kada vam budu najpotrebnije.

Osnovne prednosti ljetnih guma

Ljetne gume dokazano su bolji izbor od zimskih tokom proljetnih, a pogotovo ljetnih mjeseci, iz nekoliko razloga. Krenimo redom. Ljetne gume dizajnirane su sa smjesom gaznog sloja optimizovanom za tople vremenske uslove. Njihova smjesa nudi bolju trakciju i prijanjanje na vrućim površinama od mekanih zimskih pneumatika, bez obzira da li je podloga suha ili vlažna. Kao drugo, šara gaznog sloja ljetnih guma obično je manje agresivna u poređenju sa zimskim gumama. Njihov dizajn poboljšava stabilnost i upravljivost pri višim temperaturama, pružajući ujedno bolje performanse.

Vrlo važno, nove ili očuvane polovne ljetne gume pružaju preciznije upravljanje i skretanje u zavojima pri visokim temperaturama. One su projektovane za održavanje optimalnog kontakta s podlogom, omogućujući veću kontrolu nad vozilom. Zbog svoje posebne smjese gaznoga sloja, ljetne gume nude daleko kraći put kočenja od zimskih u ljetnim uslovima. To može značajno poboljšati ukupnu sigurnost u vožnji bez ugrožavanja performansi ili njihove trajnosti, a istovremeno njihova otpornost na toplotu pomaže u održavanju strukture gume i produžava njihov vijek trajanja.

Naravno, sve ovo važi ako i ljetne gume imaju adekvatnu dubinu šare i nepotrošenu gaznu površinu. Za razliku od zimskih (4 mm), minimalna dubina šare kod ljetnih guma od 1,6 mm je tolerantnija, ali ne dovodite se u zabludu da su gume s minimalnom dubinom dovoljno dobre. Ako samostalno mjerite dubinu gaznog sloja, a nemate odgovarajući mjerač, nivo potrošenosti vaših starih guma možete jednostavno vizuelno provjeriti preko ”indikatora” u obliku malih poprečnih graničnika.

Ako je nivo gaznog sloja potrošen do te granice vrijeme je za nabavku novog seta. Uz sve to, treba obratiti pažnju na pritisak i posebno na startost guma (provjeriti obavezno DOT broj). Možda ste prešli s ljetnim setom svega 15-tak hiljada kilometara i da takve gume i dalje imaju odgovarajuću dubinu šare, ali zbog starosti imaju ispucale bočne zidove. Takvi pneumatici obično postaju pretvrdi i njihova upotrebljivost je upitna, piše Klix.

Autor: Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER