Glavni revizor Republike Srpske, Duško Šnjegota, podnio je ostavku.

Zajedno sa svojim zamjenikom, Darkom Pejićem, NSRS stavili su na raspolaganje svoje mandate.

Nakon Kolegijuma Skupštine potvrđeno je da će se ova tačka naći na dnevnom redu 12. septembra, kao i revizorski izvještaj koji je već danima glavna politička priča.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je ostavka glavnog revizora Duška Šnjegote čin odgovornog čovjeka i profesionalca, koji je prozreo strategiju SDS-a, PDP-a i NDP-a čija je želja bila da preko njegovog imena i rada uberu koji jeftin politički poen.

– Pokazalo se da glavni revizor za opoziciju Republike Srpske nije institucija, već je očito trebalo da bude instrument za ostvarivanje njihovih političih ciljeva. Ljuti zbog činjenice da se glavni revizor povukao, danas nisu birali riječi, pa je bilo svega – od uvreda do kleveta, rekao je Dodik.

Na ovakav potez odlučujem se isključivo iz ličnih, profesionalnih i moralnih razloga! Tako je Duško Šnjegota, glavni revizor Republike Srpske, napisao u ostavci koju je predao Narodnoj skupštini.

Poručio je da je ugled institucije ipak važniji od personalnog rješenja, te da je neophodno da ona nesmetano funkcioniše: “Duboko sam uvjeren da ovakvom odlukom stvaram realan prostor da se o svim bitnim pitanjima vezanim za buduće djelovanje Glavne službe za reviziju, pa i o pitanjima personalnog rješenja na poziciji Glavnog revizora, raspravlja na najbolji mogući način.”

A revizijom Konsolidovanog finansijskog izještaja, nakon današnje sjednice Vlade, bavio se i ministar finansija, Zoran Tegeltija.

Glavni problemi u izvještaju su, kaže Tegeltija, visina deficita, trezorski zapisi, zaduženja Fonda PIO, pitanja dugoročnih zaduženja i reprograma poreskog duga.

– Šta je ključna tačka spora? Uvijek se lažno optuži da Vlada stvori veće obaveze od budžetom odobrenih sredstava. To apsolutno nije moguće i niko tako ne izračunava deficit, istakao je Tegeltija.

Predsjednik Parlamenta, Nedeljko Čubrilović, poručio je da je Glavna služba za reviziju nezavisna institucija, ali da mora sa više razumijevanja raditi revizije, naročitno reviziju učinka: “Kada je riječ o Dušku Šnjegoti nije ni on nevin, ali se moraju poštivati njegovi stavovi jer je Glavna služba za reviziju javnog sektora nezavisna institucija. I drugima, na koje se odnosi revizorski izvještaj, mora biti dozvoljeno da iznesu svoj stav, a sve treba da bude u okviru zakona.”

– Čovjek ima pravo ovo da uradi jer vjerovatno osjeća da nije povoljna atmosfera vezana za revizorske izvještaje i Glavnu službu za reviziju i kao čovjek neće da bude smetnja razvoju ove institucije, riječi su Radovana Viškovića, šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Za opoziciju, ostavka Šnjegote rušenje je posljednje nezavisne i objektivne institucije Republike Srpske.

Uvjereni su da je današnja ostavka došla pod pritiskom.

– Treba pratiti u narednom periodu gdje će gospodin Šnjegota i njegov zamjenik biti zaposleni. Ako to bude u nekoj od vladinih institucija, to će biti znak da im je zaprijećeno da je bolje da daju ostavku i negdje drugo primaju platu, nego da na ovaj način ostanu bez hljeba, naglasio je Dragan Čavić, poslanik NDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Perica Bundalo, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, navodi da se boji se da je ovo još jedan dokaz autokratije u Srpskoj, koja može prerasti u anarhiju, odnosno početak haosa u Republici Srpskoj.

Oglasio se i član Koalicije “Domovina“ Senad Bratić, poručivši da Glavna služba za reviziju, kao institucija, mora ostati potpuno nezavisna.

RTRS