U Sarajevu je uhapšen vehabija Јasmin Hadžić, koji je ranije deportovan iz Austrije. U naselju Buća potok pripadnici SIPA pretresli su i njegovu kuću zbog sumnje da je povezan sa licima koja se na strani ISIL-a bore na ratištu Sirije i Iraka. U akciji je učestvovala i OBA.

Pripadnici SIPA danas su preplavili sarajevsku ulicu Adema Buće. Par časova temeljno su pretresali kuću Јasmina Hadžića. Njega Tužilaštvo BiH sumnjiči za terorizam i dovodi u vezu sa ratnicima ISIL-a u Iraku i Siriji.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da su pretresi vršeni sa ciljem pronalaska ilegalnog naoružanja, municije ili eksplozivnih sredstava.

Dvadesettrogodišnjeg Hadžića austrijske vlasti su deportovale u BiH. To potvrđuju i komšije.

– Išao je u Austriju, gdje je bio ne znam, ali ni komšiluk ni ja nismo ništa čudno primijetili – kaže Hadžićev komšija Rasim Višnjić.

Komšije kažu da ne znaju da li je Hadžić pripadao selefijskom pokretu. Ističu samo da je nosio dugu bradu.

– Znam ga od malena, igrao se sa mojom djecom, što se tiče odnosa sa komšilukom nikada nikavih problema nije bilo. Kada je riječ o terorizmu, čisto sumnjam da ima veze s tim – navodi Kemal Višnjić.

Ermin Đip kaže da mu je Hadžić prijatelj i da nema nikakve veze sa selefijskim pokretom.

Ipak, bezjednosne službe sumnjaju da se Hadžić radikalizovao u Austriji. To ne čudi, s obzirom na to da su posljednjih nekoliko godina austrijske vlasti hapsile i presuđivale selefije porijeklom iz BiH i susjednih zemalja, poput Mirsada Omerovića – Ebu Tejme ili Muhameda Porče, a sve zbog sumnje da su regrutovali borce za ISIL.

Јedan pripadnik vehabijskog pokreta uhapšen je i u mjestu Borač kod Gacka. Kod uhapšenog, 41-ogodišnjeg Fikreta Karkelje, policija iz Trebinja pronašla je veću količinu oružja.

RTRS