Trg Maršala Tita u Zagrebu biće preimenovan u Trg Republike Hrvatske, odlučeno je noćas na burnoj sjednici Skupštine grada. Za odluku su glasali poslanici HDZ-a, navodeći da je Tito bio diktator. Hrvatska desnica slavi, a protivnici odluke tvrde da je ustaštvo pobijedilo.

Tito je lako pobijedio Pavelića u ratu, ali Pavelićevi sljedbenici pobijedili su njegove u miru.

– U Hrvatskoj nema mjesta za Titove ulice – kategoričan je poslanik HDZ-a, Zlatan Hasanbegović.

Tito je pao, nakon maratonske sjednice zagrebačke skupštine, sa 29 glasova za i 20 protiv. Poslanici SDP-a nazvali su to civilizacijskim porazom Hrvatske, optuživiši i gradonačelnika Milana Bandića, koji je obećao da će se o tome odlučivati na referendumu.

– Poslije ovoga nije Bandić gradonačelnik, nego Hasanbegović – kaže SDP-ov Nenad Stažić.

Hrvatski desničari, poput HDZ-ovog poslanika, na društvenim mrežama slave, poručujući i da će tabla HOS-a ostati. Bivši predsjednik Ivo Јosipović naveo je da mu je drago što tabla neće biti bačena, već prebačena u muzej, kako bi je mogao vratiti kada dođe na vlast. Titovo ime na ulicama Zagreba je, čini se, ipak prošlost.

Istoričari mišljenja da je ustaštvo definitivno pobijedilo.

Nakon što je srušen spomenik i heroju Јosipu Filipoviću, poslanici SDP-a upitali su Hasanbegovića koju će tablu nepodobnog Hrvata sljedeću skinuti, dodaviši da Hrvatska u isto vrijeme podiže spomenik ustaši Francetiću i spomenik HOS-u sa ustaškim pozdravom.

– Tito je pobijedio Pavelića i to mu Pavelićevi sljedbenici danas ne mogu oprostiti – kaže Stažić.

Zagrebački gradonačelnik branio se time što je pozvao i na skidanje ploče HOS-a, pravdajući preimenovanje trga time da Hrvatska ne treba više da gleda u prošlost. Titovo ime, za kojeg nema mjesta u Zagrebu, i dalje nose ulice u Italiji, Egiptu, Etiopiji, Tunisu, Brazilu, Kipru, Indiji, Rusiji, Angoli, i jedan asteroid, otkriven 1950. godine.

RTRS