“Policija Republike Srpske spremna je, obučena i opremljena da zaštiti svoje građane i imovinu. Svima koji pokušavaju da izazovu bilo kakve nerede u Srpskoj, policija će oštro odgovoriti”- tako je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač odgovorio Ćamilu Durakoviću, koji stoji iza Pokreta “Odgovor”. Bivši načelnik Srebrenice, prije dva dana, pozvao je ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i SIPA da preduzmu mjere zaštite na ulicama Banjaluke, da se ne bi ponovio “makedonski scenario”.

Poruka lidera SDS-a Vukote Govedarice predsjedniku Republike Miloradu Dodiku da je spreman i da se pobije u Narodnoj skupštini, bila je okidač predsjedniku Pokreta “Odgovor” i bivšem načelniku Srebrenice, Ćamilu Durakoviću da, umjesto ministra Dragana Lukača pozove Dragana Mektića, da reaguje s ciljem sprečavanja mogućih sukoba na ulicama Banjaluke u narednim danima.

Dok se Mektić bavi svakodnevnim pres konferencijama, policija Srpske brine o bezbjednosti svojih građana i imovine. Zbog toga, ministar Lukač kaže, da nikome neće dozvoliti da ruši i pali bilo šta po gadovima Srpske, kao što se dešavalo prethodnih godina u Federaciji.

– Svi koji pokušavaju na ovaj način da prave neku pripremu, pa da onda pokrenu nešto slično, moraju da razmisle bar tri puta prije nego što uđu u to, jer će se susresti sa veoma lošim odgovorom policije. Svi koji budu učesnici bilo kakvog nasilja u Republici Srpskoj snosiće veoma oštre sankcije u skladu sa zakonom – kategoričan je Lukač.

Lukač je ocijenio da je riječ o političkim podmetanjima i pokušajima da se skrene pažnja sa problema u Federaciji i pojedinim policijskim agencijama na nivou BiH. Cilj je jasan- neredi u Republici Srpskoj.

– Znamo da godinama postoji oni koji priželjkuju da se u Republici Srpskoj neke stvari rješavaju nasiljem na ulicama. U Banjaluci se u proteklim godinama znalo dešavati da dođe do određenih demonstracija koje su nekada bile nasilne, ali policija je uvijek za to imala spreman odgovor – ističe Lukač.

Da se spremaju novi politički udari na Republiku Srpsku upozoravaju i iz Srpskog sabora “Zavetnici”. Prema njihovim pouzdanim informacijama, prozapadne strukture u BiH i unitarističke vlasti u Sarajevu pripremaju da širom Srpske insceniraju ulične nemire, u akciji pod nazivom “Јesenji udar”.

“Iza organizacije ovog scenarija stoje pojedine strane obavještajne službe, nevladine organizacije kojima direktno upravlja iskompromitovani ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, jedan od glavnih predvodnika udara na Republiku Srpsku i pokušaja nasilnog svrgavanja legitimno izabranog rukovodstva Srpske”, navodi “Zavetnici” u saopštenju.

“Zavetnici” tvrde da će, prema njihovim saznanjima, logističku podršku ovom planu pružiti i pojedine opozicione stranke iz Republike Srpske, partneri Bakira Izetbegovića u vlasti u Sarajevu, kao i pojedini mediji koji se nalaze pod njihovom kontrolom. “Zavetnici”, kao i stručnjaci za bezbjednost u Srpskoj, ocjenjuju da je cilj samo jedan – srušiti aktuelnu vlast.

– Zato je njima jedini cilj, po uzoru na neke druge zemlje, izazvati nasilje s ciljem promjene vlasti – kaže stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.

Očigledno je da je rukovodstvo u Banjaluci prepoznato kao najveća smetnja centralističkim krugovima u Sarajevu, okupljenim oko Bakira Izetbegovića i Ćamila Durakovića koji su spremni na sve, ocjenjuje Ćeranić. Ističe da je panika još veća, jer se bliže izbori, a prema istraživanjima, opozicija u Srpskoj gubi podršku birača.

RTRS