Amerikanac Denis Hirni je novi prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko, potvrđeno nam je u OHR-u.

Već tokom jeseni, Hirni bi trebalo da zauzme upražnjeno mjesto Brusa Bartona, koji je od juče i zvanično šef Misije OEBS-a u BiH. Istovremeno, sve je izvjesnije da će zamjenik pomoćnika državnog sekretara Hojt Brajan Јi put Skoplja, u ambasadorsku misiju. I dok Bijela kuća steže obruč, jačajući politički profil svojih diplomata na Balkanu, u BiH, čini se, ima drugi prioritet, bar ako je suditi, prema biografiji budućeg prvog zamjenika visokog predstavnika.

“Islamofobi” – razlijegalo se eho iz Sarajeva prethodnih sedmica put Zagreba, Beča, Budimpešte…Istim plaštom spojeno je nespojivo – hrvatska predsjednica, njen češki kolega i vodeći austrijski diplomata. Zasmetale su Sarajevu kvalifikacije kako je BiH – za prve “baza ISIL-a”, drugima sumnjiva između ostalog i zbog “plaćanja” galopirajuće “burkinizacije”, trećima – potencijalna baza terorista…

Ali, zaćutali su u Sarajevu nakon što se oglasio Vašington i na bh. “ogledno polje” aktuelnoj ambasadorki i visokom predstavniku, poslao pojačanje živopisne biografije. Denis Hirni u Sarajevo stiže iz Avganistana. U Kabulu je, s prekidima, službovao devet godina. Bio je politički i bezbjednosni savjetnik američkih generala, te predano radio na borbi protiv Al Kaide i terorizma. Prije i u toku avganistanskih epizoda, uspješno je službovao i u Stejt dipartmentu. Nekonvencionalni načini ratovanja, terorizam i drugi izazovi američkih službi – bila je uža Hirnijeva specijalnost, zbog koje je više puta odlikovan. Ni BiH mu nije nepoznanica – tokom trogodišnjeg ratnog iskustva naučio je i ovdašnji jezik. I za sve to više puta je odlikovan!

Defendolog Duško Vejnović kaže da je Hirni diplomata sa velikim iskustvom i da vjerovatno dolazi po diplomatskom kodeksu sa konkretnim zadacima i usmjerenjima za BiH.

RTRS