Vojno-politički analitičar Gostimir Popović rekao je Srni da je inicijativa da se u Narodnoj skupštini usvoji rezolucija o vojnoj neutralnosti Srpske veoma dobar strateški potez, koji bi trebalo da bude jedan od elemenata sigurne budućnosti i visokog nivoa bezbjednosti Srpske.

Popović je poručio da se što prije i kvalitetnije urade poslovi na donošenju ove rezolucije, koja bi u idealnom slučaju bila usvojena konsenzusom poslanika svih stranaka iz reda srpskog nacionalnog korpusa.

“Donošenjem ove rezolucije Srpska, u okviru međunarodnih odnosa, jasno stavlja na znanje šta i kako želi, odnosno da paralelno ili zajedno sa Srbijom bude, jeste i ostane faktor stabilnosti u regionu, bez ugrožavanja bilo koga, ali sa porukom da će uvijek i u svakom slučaju braniti samu sebe”, ocijenio je Popović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je nedavno da Srpska ne odustaje od stava vojne neutralnosti, te najavio da će o tom pitanju da se izjasni i Narodna skupština Republike Srpske.

“Na sljedeću Narodnu skupštinu ide rezolucija o vojnoj neutralnosti i navešćemo sve što mislimo o tome-očuvanje ustavnog poretka, pozicija Republike Srpske i vojna neutralnost”, rekao je Dodik.

Izvor: Srna/RTRS