U Pozorištu Prijedor, u subotu 21. oktobra, biće premijerno izvedena predstava “Sve o ženama” po tekstu Mire Gavrana i u režiji Darka Cvijetića.
Direktor Pozorišta Zoran Baroš rekao je da će na premijeri predstave biti autor teksta Miro Gavran, za kojeg tvrdi da je u ovom trenutku jedan od najznačajnijih dramskih pisaca ne samo u Hrvatskoj, nego i na prostoru nekadašnje Jugoslovije.

“Po njegovim tekstovima do sada je izvedeno više od 250 premijera širom Evrope i svijeta, od NJujorka do Moskve, a riječ je o autoru po čijem imenu je nazvan jedan festival – `Gavran fest`, koji se od prošle godine održava u Pragu, i to je jedini živući autor koji ima svoj festival izvan zemlje iz koje potiče”, naveo je Baroš na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana u Pozorištu Prijedor.

Cvijetić smatra da je glumačka ekipa uspjela da napravi “jednu zahtjevnu i čudnu predstavu” koja bi trebalo da zadovolji širok spektar ljubitelja pozorišta.

“Riječ je o tekstu majstora dramaturgije i da biste mu mogli biti ravni morate imate majstore oko sebe, a ja sam imao sreće da imam takve glumice oko sebe, od kojih svaka nosi po pet uloga, tako da priča dobija interesantan dramaturški zaplet”, naglasio je Cvijetić.

U predstavi igraju Mirela Predojević, Sabina Halilović i Jelena Seksen, a muziku za predstavu komponovao je Igor Motl.

Baroš je dodao da će večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci biti održana premijera predstave “Sabirni centar” po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Marka Misirače, koja je pripremana u koprodukciji sa Pozorištem Prijedor.

On kaže da će premijera biti održana i u Prijedoru, ali da ne može da precizira kada jer predstava zahtijeva posebne svjetlosne efekte.

“Ova predstava će 30. oktobra učestvovati na Festivalu `Zoranovi dani` u Zaječaru, a sa njom, kao i sa našom predstavom `Bunar`, konkurisali smo za učešće na festivalu u Brčkom”, rekao je Baroš.

On je naveo da se uporedo sa navedenim aktivnostima nastavlja rad na pripremi predstave “Laža i paralaža” u režiji Đurđe Tešić, a premijera je zakazana za 18. novembar, na Evropsku noć teatra.

To će, kaže Baroš, biti četvrta premijera u 65. pozorišnoj sezoni.