Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se na Srbiju vrše pritisci sa svih strana svijeta, ali da Beograd radi sve da sačuva nezavisnost zemlje i da se bori za srpske interese, suverenitet i samostalne odluke.

Vučić je rekao da pritisaka ima sa svih strana više nego ikada, što je možda izazvano i globalnom situacijom.

– Naš posao je da se suočavamo sa tim. I bilo bi mi veoma drago i važno kada se Srbi ne bi opredijeljivali za to da li su za Ruse, Amerikance ili Evropljane, nego da Srbi budu za Srbiju, za svoju zemlju i svoj narod – naveo je Vučić.

Komentarišući insinuacije iz EU da je juče Srbija zabranila sudijama srpske nacionalnosti da polože zakletvu na Kosovu i Metohiji, Vučić je istakao da to “nije shvatio kao predavanje i da se nije uplašio”.

On je naglasio da “neki” kasne u formiranju zajednice srpskih opština – četiri godine i šest mjeseci.

– I njima ne pada na pamet da to urade i za to imaju podršku mnogih iz svijeta i bolje da me ne vuku za jezik – kaže Vučić.

Predsjednik Srbije dodao je da postoji još stvari koje u Srbiji treba obaviti i da će se to dogoditi ili u petak ili u ponedjeljak jer je Srbija pouzdan partner, koji nikoga ne laže i ne obmanjuje.

– A i jedni i drugi neka razmisle da li to za sebe mogu da kažu. Što se tiče Srbije, ona će svoje obaveze da ispuni, a što se predavanja tiče, neka ga drže nekome drugom, a ne nama – rekao je Vučić.

Komentarišući predstojeće lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, Vučić je naveo da postoji veliki pritisak pojedinih ambasada da se “rasturi `Srpska lista` i da se rasturi srpski uticaj na Kosovu i Metohiji”.

– Oni to rade preko pojedinih Srba, zajedno sa Albancima, zato što ne žele da Srbi imaju tu ključnu akciju u Vladi, nego da im otežaju oduzimanjem lokalnih samouprava. To je jedan od razloga zašto bih lično uvijek podržao “Srpsku listu” jer je ona jedina vezana za Srbiju – istakao je Vučić.

On je dodao da će Beograd podržavati “Srpsku listu” jer time i Srbija ima uticaj na svojoj teritoriji.

Izvor: SRNA/RTRS