Prošlo je 75 godina od ustaškog pokolja u selu Palančište kod Prijedora. Pripadnici fašističke NDH-a, bez ispaljenog metka, na najsvirepiji način 21. i 22. oktobra pobili su oko 400 srpskih civila od kojih je polovina djece. Iz Palančišta je poručeno da se genocid, nesagledivih razmjera nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, ne smije zaboraviti.

Od 1941. do 1945. godine u ovom potkozarskom selu ubijena je polovina stanovništva. Na najsuroviji način, bez ispaljenog metka, ubijane su cijele porodice.

Palančište je u Drugom svjetskom ratu izgubilo 48 odsto stanovništva. Ubijeno je oko 400 ciivila od kojih je polovina djece.

Veljko Rodić, predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Prijedor, ističe da su ustaše prva dva dana sakupljali narod, zarobljavali i dovodili u zaseok Vučkoviće, potok Salinovac i još na nekoliko mjesta, a onda su 21. i 22. oktobra ivršili pokolj.

Svjedočenja o monstruoznim zločinima moraju se prenositi na pokoljenja, da se ne zaborave, ali i ne ponove, poručeno je iz Palančišta.

Zamjenik gradonačelika Prijedora Aleksandar Miljuš, istakao je da lokalna vlast podržava ove aktivnosti i da vodi računa o njegovanju tradicije antifašizma, te sjećanja na nevino stradale Srbe iz Potkozarja.

Na spomen-obilježje na Pohorinama vijence su položili predstavnici SUBNOR-a, Boračke, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Prijedor i predstavnici Gradske uprave.

RTRS