Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković rekla je da je SNSD podržao prijedlog Damira Arnauta da se na današnjoj sjednici razgovara o efektima rada i poziciji ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka i da je za to davno bilo vrijeme.

Markovićeva je rekal da je SNSD pri imenovanju Crnatka za ministra inostranih poslova ukazivao da je on nekompetentna ličnost i da neće imati dobre rezultate rada na ovoj funkciji, što se i potvrdilo u prethodne tri godine.

Prema njenim riječima, SNSD je od Crnatka na početku tražio da uspostavi red u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH koja je vrlo nesređena i problematična i ima ambasadore i konzule na raznim destinacijama po svijetu koji ne rade ništa drugo osim što vode kampanju protiv Republike Srpske, a za to dobijaju političke instrukcije iz Sarajeva.

“Ono što je Crnadak najgore uradio protiv Republike Srpske jeste što se poistovijetio sa tim ambasadorima i konzulima koji vode kampanju protiv Republike Srpske, pa je sam to radio nadavno u Briselu i Salzburgu i iskoristio priliku da nablati institucije Srpske, prije svega predsjednika i Vladu Srpske”, rekla je Markovićeva i dodala da je to katastrofalan postupak Crnatka, što govori o njemu kao ministru i kao Srbinu.

Ona ističe da SNSD ne može više dozvoliti da tako rade srpski ministri u Savjetu ministara i danas će, kada ova tačka dođe na dnevni red, predložiti određene zaključke.

Izvor: SRNA/RTRS