Novi pritisci zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Brajana Hojt Јia na Srbiju, najteži su nediplomatski pritisak, poručili su iz Vlade Srbije. Da je upitna legitimnost Јia, jer nije dio Trampove administracije, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Hojt je za potrebe što slikovitijeg objašnjenja, prijetnju naučio i na srpskom, rekavši jasno: Ne možete sjediti na dvije stolice”. Od Vučića je navodno tražio da se odrekne Kosova i zalaže za cjelovitost BiH.

Predsjednik Republike Srpske,poručio je da Hojt Јi nije predstavnik aktuelne politike SAD, već da je kadar prethodne administracije koja je izgubila na izborima i da mu je dato previše prostora u medijima.

– Činjenica je da je Hojt Јi nemoćan, a to demonstrira direktnim i grubim miješanjem u unutrašnje stvari drugih država – smatra Dodik.

Bahatost američkih predstavnika nije novina, ali posljednji, u maniru hladnog rata, nastup Brajana Hojti Јia- jeste. Na Hojtove nasrtaje da Srbija mora da se odluči za jednu stranu, predsjednik Srbije za sada nije dao odgovor.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin sve ocjenjuje kao najteži i nediplomatski pritisak na Srbiju.

– Ovo nije poruka prijatelja – kategoričan je Vulin.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odbacio je ocjene zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara.

– Sve su to gluposti. Mislim da su neki ljudi, uključujući i predstavnika Stejt depepartmenta, previše gledali “Rat svjetova” i naučno-fantistične priče – rekao je Dačić.

S tezom su saglasni i analitičari, navodeći da se iza bahatosti krije nervoza jer i Hojt Јi i Brisel znaju da evroatlanstka priča više nije jedina opcija čak ni članicama EU.

Kako će Srbija da odgovori, vjerovatno će se najbolje vidjeti na primjeru Srpsko-ruskog centra u Nišu za koji Amerikanci traže da bude zatvoren, a Rusi da dobije status kakav imaju i ostale misije u Srbiji.

RTRS