Podvig za primjer! Šesnaestogodišnji Nikola Vučić i Aleksa Ubović, kod Zelenog mosta u Banjaluci izvukli su mladića iz Vrbasa i spasili mu život. Njegovo zdaravstveno stanje trenutno je stabilno, ali ostaje na liječenju. Nikola i Aleksa, banjalučki su heroji.

Ugodna poslijepodnevna šetnja plažom ispod Zelenog mosta, ubrzo se pretvorila u pravu dramu. Hrabri šesnaestogodišnjaci, u hladnom Vrbasu, na nepristupačnom terenu, primijetili su tijelo.

– Prišli smo i uvjerili se da je u pitanju čovjek i ukazali smo mu prvu pomoć. Nazvali smo Hitnu pomoć, a čovjek je davao znakove života kada je stigla – priča Nikola.

– Teren je bio jako nepristupačan i jedva smo ga izvukli uz brdo. Kada smo uspjeli, došla su kola Hitne pomoći i odvezla ga – dodaje Aleksa.

Brzom reakcijom su uspjeli izvući dvadesetsedmogdišnjeg mladića iz vode. Bio je u teškom stanju, što nije omelo ove hrabre mladiće da mu pomognu, ugriju ga i potraže stručnu pomoć.

– Utoplili smo momka, održavao sam ga u svjesnom stanju, pokušavši da pričam sa njim – kaže Aleksa.

U Univerzitetsko-kliničkom centru kažu da je pacijent primljen u teškom stanju, hemodinamski i respiratorno ugrožen. Dvedesetsedmogodišnjak je usljed hipotermije zadržan na Odjelu intenzivne njege.

– Hemodinamski i respiratorno je za sada stabilan, svi ostali vitalni parametri održavaju se u granicama normale – kaže dr Sandra Kovačević.

Veseli šesnaestogodišnjaci potpuno su svjesni veličine učinjenog djela. Tako hrabri, dobri i nasmijani, siguran su pokazatelj da mladim ljudima danas i te kako možemo vjerovati, jer njihova dobrota ne poznaje granice.

RTRS