Čedomir Damjanović (48), otac Adrijane Damjanović, rukometašice tuzlanskog Jedinstva, koji je u nedjelju poginuo usljed aktiviranja mine u obilježenom minskom polju, koje se nalazi u mjestu Koprivna kod Oštre Luke, bit će sahranjen danas na mjesnom groblju u selu Koprivna.

Damjanović, koji je u Prijedoru bio poznat kao sportista i vrijedan radnik, iza sebe je ostavio suprugu, kćerku, sina i dvojicu braće. Dajmanović je, inače, rodom iz Koprivne, a bio je član Lovačkog udruženja ”Sana-Oštra Luka”, s čijim se lovcima i proteklog vikenda uputio u lov. Ljubomir Trkulja, predsjednik ovog udruženja, kazao je za naš list da je u nedjelju oko 14 sati čuo eksploziju, a 15 minuta kasnije dobio je potvrdu o tragediji.

– Lovio je na tom terenu najmanje desetak godina te ga je odlično poznavao. Šta ga je navelo na to da skrene s utabane staze i uđe u minsko polje, ne znam – kazao je Trkulja.

Nakon eksplozije, kako saznajemo, zabrinuti lovci su se zvali međusobno, ali Damjanović se nije javljao. Crne slutnje obistinile su se u trenutku kada je jedan od lovaca stigao do mjesta nesreće i vidio Čedomirovog ranjenog i krvavog psa.

Pod izuzetno nepovoljnim i opasnim uvjetima te uz svjetlo reflektora, demineri su preksinoć oko 19.30 sati, pet i po sati nakon nesreće, iz minskog polja tridesetak metara udaljenog od šumske staze izvukli tijelo nesretnog čovjeka.

– Od jačine eksplozije, a u pitanju je vrlo razorna protupješadijska odskočna mina Prom-1, preminuo je na licu mjesta. Da je bio neko u blizini, i on bi stradao – kazao je Duško Anikić, vođa deminerskog tima.

Avaz