Posmrtni ostaci devet osoba srpske nacionalnosti ubijenih 1995. godine na području Vozuće, koji su nedavno ekshumirani u Pocjelovu, pronađeni su u rovovima na prvim borbenim linijama, gdje su naknadno dovezeni i zakopani u pokušaju prikrivanja ratnih zločina, piše “Glas Srpske”.

“Mjesto pronalaska posmrtnih ostataka uveliko određuje način smrti, odnosno da li se radi o ratnom zločinu ili ne. Kada tijela budu poronađena u rovovima, to implicira da su ti ljudi poginuli u razmjeni vatre tokom borbe i da tu nije bilo ratnog zločina i zbog toga su tijela premještena na nekadašnje područje prve borbene linije”, rekao je za “Glas Srpske” izvor blizak Institutu za nestala lica BiH.

On dodaje da je sedam tijela pronađeno bez ikakavog traga odjeće i obuće i sa rukama prekrštenim na grudima, dok su preostala dva pronađena u drugom rovu i na njima tragovi uniforme.

“Sva tijela su naknadno dovezena u te rovove na prvim borbenim linijama s ciljem prikrivanja ratnog zločina”, istakao je izvor.

Pronađeni posmrtni ostaci prevezeni su u spomen-kosturnicu u Banjaluku, a uzorci su poslati na DNK-a analizu u Tuzlu da bi bio utvrđen identitet žrtava i najvjerovatnije je riječ o ubijenim pripadnicima Vojske Republike Srpske iz Prnjavora.

“Devet vojnika ubijeno je u maju 1995. godine, u junu još sedam, a u septembru 10. Traga se za još 19 njih”, rekao je izvor.

Portparol Instituta za nestala lica BiH Lejla Čengić rekla je da je riječ o masovnoj grobnici i da su pronađeni ostaci žrtava bili ukopani na dubinama od 30 centimetara do jednog metra.

“Nije pronađena nikakva odjeća, obuća i ništa drugo. Na DNK-a analizu čeka se najmanje dva mjeseca”, dodala je Čengićeva.

Srbi sa područja Vozuće preživjeli su velika stradanje od 10. do 24. septembra 1995. godine u ofanzivi pod nazivom “Uragan” ili “Farz” u kojoj je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, u čijem sastavu je bio i zloglasni odred “El mudžahedin” u kojem su uglavnom bili borci iz arapskih zemalja, kao i od NATO bombardovanja.

U Sudu BiH u toku je suđenje ratnom komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene na području Vozuće.

Izvor: SRNA/RTRS