Izvještaj o BiH visokog predstavnika Valentina Incka, Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, u kojem je iznio niz tvrdnji, usmjerenih protiv Republike Srpske, izazvao je brojne reakcije. Uz Srpsku su ponovo stale ruske dilomate, a Moskva Incka optužuje za srbofobiju. Inckove navode najoštrije su osudili i domaći političari.

Valentin Incko, nastavio je da laže o Srpskoj, a nije se ni osvrnuo na Federaciju, niti na nivo BiH gdje vlast ne funkcioniše i gdje se ne sprovodi Reformska agenda-ovako je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik komentarisao navode visokog predstavnika iznesene pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Republika Srpska istakao je Dodik, da su institucije Srpske dostavile svoj izvještaj, a da Inckov govori o nastavku satanizacije Srpske, njenog naroda i rukovodstva.

“Incko je nastavio da laže o Srpskoj. Sve što je rekao o Srpskoj je slagao. Očito kupuje vrijeme i dobru platu od 24.000 evra”, ističe predsjednik Srpske, Milorad Dodik.

Oštre osude postupaka i navoda Valentina Incka, mogle su se čuti i u samoj sali UN-a. Zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri svjetskoj organizaciji Vladimir Safronkov, najnoviji izvještaj Incka ocijenio je najneobjektivnijim u posljednjih osam godina, te je Incka optužio za srbofobiju. Osuda i od rukovodstva parlamenta Srpske.

“Ako uzmete sve dogovore koji su bili unutar BiH počev od agende pa ne znam šta sve nije bilo, Republika Srpska je istrajna u izvršavanju svojih obaveza koje su Ustavom i zakonima definisane”, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

“To je hodogram koji su koristili muslimanske, kasnije bošnjačke organizacije koje su pravile priču o zločincima i žrtvama i priču o agresorima. Ovo je 25 godina poslije rata i gospodin visoki predstavnik mora da izađe iz te ratne sjenke”, napominje Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Da Incko služi samo jednoj stani u BiH stav je i lidera DNS-a Marka Pavića. Najnoviji izvještaj UN-u još jedan je povod za sumnju da je visoki predstavnik u najmanju ruku licemjeran stav je lidera SP-a Petra Đokića.

Marko Pavić, lider DNS-a istakao je da Incko služi onoj grupi zemalja koja su formirale sud u Hagu koji sudi samo Srbima, on je dio institucije koja želi samo da sudi Srbima, i rekao je da ne vrijedi to komentarisati.

Osuda navoda u Inckovom izvještaju Ujedinjenim nacijama i od predstavnika SNSD-a u Parlamentu BiH.

Staša Košatac smatra da naredni politički period mora biti period revizije odluka visokog predstavnika, ali i institucija nastalih neustavnim putem. Nastavi li se ovakva praksa, ističe Košarac, rješenje treba tražiti u nezavisnosti Republike Srpske.

“Nedozvoljavamo više nikakve odluke koje treba da donose institucije BiH koje štete institucijama Republike Srpske i mislim da apsolutno nemamo pravo da ćutimo o tom pitanju, ako je rješenje nezavisnost Republike Srpske i ako se nastave ovakve tendencije nemamo problem da to kažemo. Da jeste nezavisnost Republike Srpske rješenje ako nastave da krše Dejtonski mitovni sporazum”, naglašava Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjetimo, u izvještaju pred Savjetom bezbjednosti, Incko je istakao napredak BiH u prethodne dvije decenije, ali je istovremeno govorio o “izazovima” koji su ostali u primjeni Dejtonskog sporazuma. Među njima, Incko je, slično predstavnicima zapadnih zemalja, pomenuo teškoće u sprovođenju političkih reformi, kao i “aktivnosti i izjave predstavnika Republike Srpske”, koje, prema njegovim riječima, “dovode u pitanje budućnost zemlje i osporavaju autoritet državnih struktura”.

RTRS