Reagujući na današnju izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, da će BiH priznati samoproglašeno Kosovo, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović najavio je hitnu sjednicu nacionalnog Savjeta za bezbjednost.

Stefanović je ocijenio da ovakve izjave nisu dobre za situaciju u regionu. Rekao je da očekuje da će, zbog najave Bakira Izetbegovića da će BiH priznati nezavisnost samoproglašenog Kosova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvati sjednicu Savjeta u narednih 48 sati. Na sastanku će se, istakao je Stefanović, razmotriti naredni koraci Srbije i odnos prema takvom potezu Izetbegovića.

Stefanović, koji je i sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost, naglasio je da bi volio da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave. Istakao je i da, ukoliko je ova izjava dobro prenesena, ona predstavlja jedan od najtežih udaraca koji Srbiji može da nanese jedna susjedna zemlja s obzirom da takvo ponašanje ne može biti ni dobronamjerno ni pozitivno u odnosima Srbije i BiH.

“Ne znam da li Izetbegović razumije koliko komplikuje i usložnjava situaciju u regionu. Ne samo odnose između dvije zemlje, već i između dva naroda. Pogotovo poslije svih pozitivnih signala koje su predsjednik i Vlada Srbije pružili u BiH, poslije svih pozitivnih stvari koje smo učinili u međusobnoj saradnji”, zaključio je Stefanović.

Đurić: Izjava Izetbegovića je skandalozna

Direktor Kancelarije Vlade Srboje za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je izjava Bakira Izetbegovića skandalozna i šokantna i dodao ta ta izjava iz korjena mijenja odnose,

S”asvim sigurno da ovo neće ostati bez odgovora. To znači da BiH napušta princip poštovanja teritorijalnog identiteta i suvereniteta ne samo u slučaju Srbije, posto ne možete u slučaju Srbije primenjivati jedne aršine, a na druge države, pa i na vlastitu, druge aršine”, rekao je Đurić za Pink.

Izvor: Blic, Tanjug