Slobodan Praljak, koji je da danas u Hagu osuđen na 20 godina zatvora, preminuo je u bolnici, javljaju hrvatski mediji.

Praljak je danas u sudnici haškog tribunala tokom izricanja presude popio, kako se sumnja, otrov.

Hrvatski “Јutarnji list” prvi je objavio tu vijest, koju su potom prenijeli i ostali hrvatski mediji.

Praljak je, kada mu je potvrđena prvostepena presuda i kada je osuđen na 20 godina zatvora, ustao i rekao da nije ratni zločinac.

– Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prezirom odbacujem vašu presudu – rekao je Praljak, pa podigao bočicu i nešto popio.

Iako mu nije bio uključen mikrofon, njegove riječi čule su se i u TV prenosu. Bočicu je uzeo iz džepa.

Ovom haškom osuđeniku je prvo ukazana ljekarska pomoć u zgradi suda, a potom je vozilom hitne pomoći prevezen u bolnicu.

Inače, Haški tribunal pravosnažno je osudio šestoricu funkcionera Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, potvrdivši prvostepenu presudu.

Haški tribunal potvrdio je prvostepenu presudu Јadranku Prliću, bivšem predsjedniku Vlade Herceg-Bosne. Sud je odbio Prlićevu žalbu u potpunosti i potvrdio prvostepenu presudu od 25 godina zatvora.

Bivšem generalu Slobodanu Praljaku potvrđena je 20-godišnja zatvorska kazna, nakon čega je došlo do incidenta u sudnici.

Bivšem ministru odbrane Bruni Stojiću takođe je potvrđena prvostepena presuda, odnosno 20 godina zatvora.

Milivoju Petkoviću potvrđena je prvestepena 20-godišnja  zatvorska kazna, Valentinu Ćoriću koji je osuđen na 16 godina takođe, kao i Berislavu Pusiću koji je osuđen na 10 godina zatvora.

Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je presude o udruženom zločinačkom poduhvatu šestorice funkcionera Herceg-Bosne i državnog vrha Hrvatske sa Franjom Tuđmanom na čelu tokom rata u BiH i da je sukob Hrvata i muslimana bio – međudržavni, implicirajući učešće Hrvatske.

Vijeće je proglasilo Stari most u Mostaru za legalni vojni cilj. Јadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne bio je dio udruženog zločinačkog poduhvata, smatra Vijeće i presuđuje da je on imao ovlaštenja da bi bio ključen u taj poduhvat, kao i drugi osuđeni članovi.

RTRS