U Republici Srpskoj je za 11 mjeseci ove godine iz saobraćaja isključeno 13.700 vozača zbog prisustva alkohola u krvi.

Kako bi bio smanjen broj pijanih vozača i povećana bezbjednost saobraćaja, Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez Srpske, Republička uprava za inspekcijske poslove, jedinice lokalne uprave i kompanija “Molson kors” kao strateški partner, realizovaće preventivnu kampanju pod nazivom “Proslavi odgovorno! Ako misliš piti, vozač nemoj biti!”.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović rekao je da alkohol i vožnja ne idu zajedno, ističući da alkohol znatno smanjuje psiho-fizičku sposobnost vozača.

– Količina od 0,5 promila alkohola u krvi povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode za dva puta. Sa jednim promilom alkohola u krvi rizik od nastanka saobraćajne nezgode je sedam puta veći, a kod 1,4 promila čak 20 puta – naveo je Radović.

On je dodao da će poruka o opasnostima od vožnje pod dejstvom alkohola biti prenesena u više od 20 lokalnih zajednica u Srpskoj putem specijalizovanog kombi vozila za oglašavanje, putem bilborda, letaka, spotova i džinglova.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da resorno ministarstvo podržava kampanju i rad Ministarstva unutrašnjih poslova i Agencije za bezbjednost saobraćaja.

Prema njegovim riječima, alkohol je zastupljen kod svakog desetog vozača koji je skrivio saobraćajnu nezgodu, a alkohol uz još neka sredstva koja se konzumiraju čini vozača manje sposobnim da upravlja vozilom.

– Fond zdravstvenog osiguranja Srpske pokreće inicijativu da se, izmjenom zakona, pet odsto od auto premije direktno uplaćuje u ovaj fond  – naveo je Bogdanić i dodao da bi se na taj način prikupilo oko sedam miliona KM u FZO Srpske.

Bogdanić kaže da su troškovi prouzrokovani saobraćajnim nezgodama, pogotovo onim najtežim, veoma veliki, a način da se naplate sredstava praktično neizvodiv.

Načelnik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Јevđenić istakao je da je bezbjednost saobraćaja na području Republike zadovoljavajuća i najbolja od kada prati na području Srpske.

On je rekao da je broj saobraćajnih nezgoda u padu za tri do četiri odsto svake godine, dok je procenat saobraćajnih nezgoda sa povrijeđenim licima iz godine u godinu manji za skoro 10 odsto, a sa poginulim licima je ove godine manji za 20 odsto.

Јevđenić je naveo da je od 8.700 saobraćajnih nezgoda u ovoj godini, u 897 slučajeva kod vozača koji su prouzrokovali nezgodu utvrđeno prisustvo alkohola u krvi, što znači kod skoro svakog desetog vozača.

– Ove godine je slobode lišeno oko 1.500 lica koja su imala više od 1,5 promila alkohola u krvi, a prošle godine više od 3.500 lica – rekao je Јevđenić.

On je dodao da će MUP Srpske, u okviru kampanje, od danas do kraja januara, preduzeti pojačane mjere kontrole saobraćaja.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić apalovao je na vozače da, ukoliko budu konzumirali alkohol tokom praznika, koriste alternativni prevoz i da ne sjedaju za volan.

Glavni republički tržišni inspektor Borka Surtov kaže da se Inspektorat svake godine priključi ovoj kampanji tako što pojača inspekcijski nadzor kod subjekata koji vrše promet alkoholnih pića, pogotovo u ugostiteljstvu.

Ona je apelovala da se alkohol ne prodaje licima mlađim od 18 godina.

Marketing menadžer kompanije “Molson kors” Vladimir Rosić kaže da ova kompanija podržava kampanju treći godinu zaredom, ističući da je ona od šireg društvenog značaja za sve građane Srpske.

Kampanja, čiji je početak ozvaničen današnjom konferencijom za novinare, trajaće do 31. januara 2018. godine.

Izvor: Srna/RTRS