Ne tražimo jeftinu radnu snagu već vrijedne i dobre ljude, a u Prijedoru smo ih našli. Tako vlasnici holandske kompanije “Napco” objašnjavaju otkud kod nas.

Kažu da su prezadovoljni radnicima, a i radnici njih hvale. Iako su nedavno počeli, posla ima. Prave krevete za evropsko tržište.

“Ja sam na radnom mjestu tapaciranje, svaki dan sve više i više komada izbacujemo, svaki dan po jedan šleper robe gotovih proizvoda. Imamo topli obok, prevoz, plata je redovna, zdravstveno osigurnje”, priča Danica Bilbija.

“Što se tiče rada, za sada smo zadovoljni”, navodi Bojan Milašinović, šef proizvodnje.

Proizvodnju su pokrenuli u hali nekadašnjeg tržnog centra u Brezičanima kod Prijedora. Godinama je zjapila prazna, a Holanđanima je došla kao kec na desetku. Zasad koriste manji dio, ali im je važno da imaju gdje da se šire, jer kuju brojne planove.

“Do juna planiramo da imamo minimum tri kamiona gotove robe dnevno. Takođe, da u istom periodu povećamo broj radnika sa sadašnjih 50 na blizu 400”, rekao je Denis Ditrih Kornelisen.

Svaka čast, kaže gradonačelnik. Gradska uprava pomoći će koliko može da olakša poslovanje.

“Jedini mali problem je ovdje visina zakupnine koju ćemo pokušati sa vlasnikom da dogovorimo da malo izađe u susret preduzeću, jer namjera njihovog širenja je od velike koristi za grad”, naveo je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Zadovoljstvo je vidjeti zadovoljne investitore, dodaju u lokalnoj Agenciji za ekonomski razvoj. Godinama su ulagali u obuku, kabinete i osposobljavanje radne snage. Sada stižu rezultati.

“Nama se sad sve više obraćaju kompanije koje ne traže jeftinu radnu snagu već traže kompetentnu radnu snagu koju su oni spremni da dobro plate”, rekao je Mišo Reljić, direktor Agencije za ekomomski razvoj grada Prijedora.

“Napco” nekoliko godina ima pogone i u Petrovu. Tamo zapošljavaju oko 400 radnika.

ATV