Poznato da je da se naš mozak odmara dok spavamo. Ako dijete ne spava kvalitetno, posljedice će prije ili kasnije biti vidljive. Djeca s problemima spavanja, kao što su hrkanje, disanje na usta ili neuobičajeno duge pauze u disanju, dokazano imaju dvostruko više šanse da u školskoj dobi razviju probleme u ponašanju. Glavnim razlogom toga smatra se nedostatak kvalitetnog sna koji je mozgu potreban, pa se tijelo bori protiv toga i javlja se hiperaktivnost i vrlo izražena razdražljivost.

Do hrkanja može doći i ako dijete boravi u prostoriji u kojoj se puši i koja se dovoljno ne provjetrava ili ako je dijete prehlađeno. Bitno je ukloniti sve uzročnike kojima možete upravljati. Pobrinite se da zrak u prostoriji u kojoj dijete spava nije previše suh, da se redovito provjetrava i čisti od grinja i prašine što može biti okidač za alergijsku reakciju.

Respiratorni poremećaj uzrokovan proširenjem i zadebljanjem krajnika isto tako može onemogućavati kvalitetan san. Umorna djeca postaju tvrdoglava, nemirna i imaju vrlo nepromišljene reakcije na okolinu. Kako biste omogućili djetetu kvalitetan san trebalo bi ugasiti televizor, računalo i mobitel barem sat vremena prije odlaska na spavanje kako bi se mozak umirio i bio spreman za spavanje.

Umjesto gledanja u ekran, uvedite pričanje priča za laku noć kao svakodnevnu rutinu. Osim što će dijete lakše zaspati, ovako ćete raditi i na zbližavanju.

Avaz