Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić izjavio je da shodno Poslovniku Doma naroda ima obavezu da postojeće tekstove seta zakona o akcizama u različitim sadržajima uputi zajedno sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Borjanom Krišto na objavljivanje u Službeni glasnik.

“To radim sa jednom dozom zadovoljstva, imajući u vidu da se time stvaraju pretpostavke da Mladen Bosić podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH, za koju smatram da će dodatno biti ojačana, možda čak i presudno ovom činjenicom, da je riječ o različitim tekstovima na različitim jezicima, a u vezi sa istim zakonima”, rekao je Tadić novinarima u Sarajevu.

Tadić je pojasnio da je do te greške došlo vjerovatno zbog neažurnosti službenika koji nisu obratili pažnju na detalje, te da su takve verzije došle do šefova odjeljenja, da bi nakon toga otišli pomoćniku ministra, a na kraju i do ministra koji je zakon “stavio” na Savjet ministara gdje se “trguje većinom, a ne sadržajima”.

“To onda dođe do Parlamentarne skupštine, gdje ljudi raspravljaju o svemu samo ne o onome što je tema i onda dođe na samu sjednicu Doma naroda, ili u ovom slučaju obrnuto, gdje se zbog većina, koje su takve kakve jesu, to usvoji po automatizmu”, smatra Tadić.

On je ocijenio da je poražavajuća činjenica da se o tom zakonu raspravljalo skoro godinu dana, a da, kako kaže, niko nije pročitao taj zakon.

Tadić je dodao da nije poznato kako će kreditori reagovati jer je riječ o zakonu koji je neprimjenljiv.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić rekao je da se nisu upuštali “u istragu o tome ko je napravio grešku”, ali da je svako ko zna kako ide zakonodavni pravni postupak u Parlamentarnoj skupštini BiH i u Savjetu ministara svjestan da je greška u različitim tekstovima, kada je riječ o verziji na srpskom jeziku, napravljena u Sekretarijatu Savjeta ministara.

“I unutar dva doma postoje obaveze lektora da provjere ove zakone i mislim da je, kada je riječ o Parlamentarnoj skupštini, ovo pitanje trebalo uputiti i sekretarima domova koji su odgovorni i nadležni za to pitanje”, rekao je Softić.

On je dodao da će Savjet ministara sigurno reagovati ukoliko bude problema u sprovođenju seta zakona o akcizama.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak naglasio je da neko mora da odgovara za taj propust, te da je potrebno utvrditi čija je to odgovornost.

ATV/Srna