Dokumentarni film “Nebo nad Bjelovarom” autora Nedeljka Lajšića posvećen narodnom heroju Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću koji su poginuli u Bjelovaru 29. septembra 1991. godine, prikazan je u subotu naveče u Domu kulture u Kozarskoj Dubici.

Major Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić iz dubičkog sela Komlenac je odlukom da podigne u vazduh skladište vojne municije i opreme Bedenik, kako bi osujetio pokušaje hrvatskih snaga da to preuzmu stalnim opsedanjima i napadima, postao je heroj za mnoge rodoljube, svoj narod i zemlju u koju se zakleo.

 Sa Tepićem je poginuo i vojnik Stojadin Mirković, tada 19-godišnjak iz sela Gornje Leskovice kod Valjeva.

Dvorana dubičkog Doma kulture bila je tesna za sve Dubičane koji su želeli da pogledaju film o narodnom heroju i svome sugrađaninu Milanu Tepiću, srpskom junaku i borcu, koji je štiteći skladište municije, dao svoj život, naglašeno je ovom prilikom.

Majka Stojadina Mirkovića

Dragoljub Ćibić, predsednik Boračke organizacije Kozarska Dubica kazao je da je major Tepić poštovao zakletvu koju je položio da će braniti zemlju i njen integritet i da će za nju i život dati.

– Iako se veliko delo, velika žrtva i veliki čin našeg sugrađanina, našeg Dubičanina Milana Tepića, desio pre 26 godina, uspomene su još uvek sveže i bolne – kazao je Ćibić.

Radenko Reljić, načelnik opštine kazao je da film “Nebo nad Bjelovarom” prezentuje herojstvo i hrabrost Milana Tepića.

– Major Tepić je ponos grada Kozarske Dubice. Za svoju zemlju on je dao najvrednije, a to je svoj život. On treba da živi u našim sećanjima u našim dušama. Dvorana u koju nisu mogli ući svi koji su želeli videti film svedoči o odlučnosti njegovih zemljaka da ne zaborave svoga heroja – kazao je Reljić.

Nedeljko Lajšić, autor filma kaže da je “Nebo nad Bjelovarom” naš dug prema heroju Milanu Tepiću koji će svedočiti o njegovom delu.

– U ovom dokumentarnom filmu pokazali smo Tepićevo herojstvo i njegov karakter. On je po svaku cenu održao reč da će braniti svoju zemlju. Herojski je poginuo, ali je pokazao generacijama koje dolaze kako se voli i brani otadžbina – kazao je Lajšić.

Milan Tepić sa drugom u JNA (desno)

Film “Nebo nad Bjelovarom” do sada je imao 12 projekcija u desetak gradova. Premijera je bila krajem septembra u Domu vojske Srbije u Beogradu.

– Posebno dirljivo bilo je na premijeri u Vojnoj akademiji u Beogradu i u Valjevu, rodnom gradu vojnika Stojadina Mirkovića – podsetio je Lajšić.

Naredna projekcija je 17. januara u Gradiški.

Inače, major Milan Tepić je 19. novembra 1991. godine posthumno odlikovan ordenom narodnog heroja Jugoslavije “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru”.

EuroBlic