Kasim Beganović, policajac iz Bosanske Gradiške, spasio je život sugrađaninu Goranu Đ. (39), izvukavši ga iz nabujale i hladne Save u noći 1. januara. Kasim je, zajedno s kolegom Zlatkom Kovačevićem, bio dežurni te noći i oko 22 sata radiovezom dobio je informaciju da se u hladnoj vodi muška osoba bori za život.

Ogrnut odjećom

– Sreća je htjela da smo bili samo stotinjak metara od mjesta gdje je primijećen čovjek u vodi. Munjevitom brzinom smo bili na mjestu događaja. Vidio sam da se radi o grčevitoj borbi za život. Goran se držao rukom za čamac, pokušavajući zadnjim atomima snage da se održi. Stao sam na obližnju platformu i povikao mu da mi pruži ruku. Izvukao sam ga iz vode – kaže hrabri Kasim Beganović.

Nakon izvlačenja na obalu, u pomoć su pritekli i medicinari pa je Goran Đ. ogrnut toplom odjećom i prevezen u Službu hitne pomoći.

Ponosne kolege

Zanimljivo je da je ovo policajcu Kasimu Beganoviću drugo spašavanje iz hladne Save. U maju prošle godine, zajedno s kolegom Milivojem Čupićem, iz nabujale Save izvukao je Dragutina N. (48), koji je pokušao samoubistvo.

Beganovićeve kolege i starješine ističu da su ponosni na njegovo junaštvo te da se radi o veoma iskusnom, hrabrom i sposobnom policajcu.

Avaz