Bošnjački predstavnici u vlasti Republici Srpskoj, koji su 5. januara predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike Srpske, istakli su danas da je neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. januara, imajući u vidu presudu Ustavnog suda BiH te stav Venecijanske komisije.

“Očekujemo i tražimo od Tužilaštva BiH da obavijeste javnost šta su uradili u vezi s neprovođenjem odluke Ustavnog suda BiH u vezi s 9. januarom i održavanjem neustavnog referenduma u Republici Srpskoj u vezi s Danom Srpske”, rekao je na konferenciji za novinare potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić.

Na sastanku koji je Salkić sazvao s poslanicima Koalicije “Domovina” i bošnjačkim i pojedinim hrvatskim delegatima u Vijeću naroda Srpske razmatrali su i inicijativu određenog broja bošnjačkog udruženja da se 9. januar obilježava kao dan žrtava zločina.

“Ukoliko se nastavi s obilježavanjem ovog datuma, čini se logičnim da se taj dan obilježava kao dan svih zločina počinjenih tokom rata u ovom entitetu”, rekao je Salkić.

Pozvali su vlasti u Republici Srpskoj da u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH otvore diskusiju kako bi se došlo do zajedničkog datuma koji bi se obilježavao kao dan entiteta.

RTRS