Novu godinu od sinoć slave i Romi, a slavlje traje do 17. januara. Ovo praznovanje Romi zovi Vasilica (Vasili) i ujedno je i vjerski praznik jer pada na dan Svetog Vasilija Velikog.

Od davnina, kod svih Roma na našim prostorima bez obzira na vjersku pripadnost, zajednički praznici su Vasiljica i Đurđevdan.

U Crnoj Gori među Romima muslimanima ustaljen je naziv Vasilica ali se ponegdje se mogu čuti i nazivi kao što su „Romski Božić“ i Bangi Vasilica, odnosno Kriva Vasilica.  Običaj je da se za Vasilicu kolje isljučivo živina, neograničen broj peradi, prema veličini i materijalnom stanju porodice kao i prema broju gostiju koji će biti na slavi.

Na Vasilicu, 14. januara ujutro, sa badnjakom koji je okićen zlatnicima i sa bokalom vode, položajnik ulazi u kuću, prska je svježom vodom, a ukućane lupka po glavi okićenim badnjakom i svežnjem novčanica uz čestitku.

Večera se pravi navečer, 14. januara. Spremaju se čorba, punjene paprike sa živinskim mesom i podvarak, za predjelo se služe pihtije, a kao desert – tatlije, baklave i ostali slatkiši. Pije se vino i rakija. Prvi dan se slavi se u krugu porodice, u goste se odlazi drugog dana a trećeg dana praznika, za ručak se pravi pilav ili pasulj sa živinskom iznutricom.

Mijesi se pogača u koju se stavlja zlatnik ili metalni novčić, a za ručkom ukućani lome pogaču.

Smatra se da će onaj kome pripadne novčić biti cijele godine sretan i taličan što se tiče novca.

Avaz