Delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović rekao je danas u Sarajevu da u posljednje četiri godine u BiH nije bilo gotovo nikakvog napretka, te da je potpuno jasno ko je kriv za sadašnje stanje.

“U BiH nemamo rješenja ni o jednom pitanju, a iz BiH uvijek idu tri ili četiri istine i onda se poslanici u Evropskom parlamentu opredjeljuju na osnovu tih različitih istina, mada neki od njih ni sami ne znaju gdje se nalazi BiH”, rekao je Nović novinarima komentarišući sinoćnju Rezoluciju Savjeta Evrope o BiH.

Prema njegovom mišljenju, tragično je za BiH da ni u jednom pitanju nema saglasnosti.

“Šta onda očekivati od poslanika u Evropskom parlamentu, u kome mnogi ne znaju gdje se BiH nalazi, već se opredjeljuju na bazi izvještaja koji dolaze od različitih institucija i pojedinaca kao i onih koji posjećuju BiH u različitim svojstvima”, naveo je Nović.

Komentarišući pozive da OHR nametne izmjene Izbornog zakona BiH, Nović je ocijenio da je nevjerovatno da se u ovo doba od međunarodne zajednice traži da nametne rješenje za Izborni zakon.

“Ako bi i to doživjeli onda bi definitivno mogli da kažemo da je BiH zemlja kojom upravlja – niko”, rekao je Nović, dodajući da misli da neće biti nametanja.

Izvor: SRNA/RTRS