Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Srpska, i pored toga što je njena politička scena zanimljiva, nije podijeljeno društvo, na šta aludiraju predstavnici SDS-a, PDP-a i NDP-a.

“Naše različitosti i razlike u politikama toliko su jasne da ih ne treba objašnjavati”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je navela da su ljudi koji su na vlasti u Republici Srpskoj, SNSD sa svojim koalicionim partnerima, prevashodno usmjereni na jačanje Srpske i stvaranje normalne, radne, objektivne, kooperativne atmosfere u BiH.

“Mi smatramo da se zna ko šta treba da radi u skladu sa Ustavom, u skladu sa svojim nadležnostima, da ne treba da otimamo jedni drugima stvari kao što je to do sada bio slučaj”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da pozicija partija koje su u Republici Srpskoj opozicija, a na vlasti su u Sarajevu, jeste “sasvim drugačija teza”, a to je jačanje institucija BiH na način da se obračunavaju sa građanima i institucijama Srpske.

“Taj koncept je osuđen na propast jer ne može da `pije vode`. Nesnalaženje u politici i slanje poruka kakve oni šalju, pokazuju da oni nisu u stanju da upravljaju nijednim procesom. Oni su u stanju, i to su pokazali, samo da dobro i jako mrze i da se svete građanima i institucijama Srpske, samo zato što nisu pobijedili na izborima”, kaže Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade smatra da su u Savezu za promjene “totalno dezorijentisani”.

“Plakanje, smijanje, ruganje, izmišljanje, vođenje nekih imaginarnih ratova sa svima, sa našim predsjednikom, predsjednikom Srbije. To je apsolutno nemoguća situacija”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je navela da su “oni zviždali, čupali mikrofone, pričali, htjeli da šatoruju po cestama i parkovima”.

“U finišu čekanja da se uđe u izborni proces i održavanje izbora, oni znaju da su veliki gubitnici. Prizivati međunarodnu zajednicu da interveniše, da sankcioniše nekoga na političkoj sceni, već pokazuje koliko ste vi devastirani”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da “ta silna imaginacija i produkcija nekih lažnih informacija i vijesti” pokazuje da su oni svjesni koliko njihova politika “stoji na staklenim nogama”.

 

Ekonomska situcija u Srpskoj mnogo bolja nego ranijih godina

Predjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas Istočnom Sarajevu da je ekonomska situcija u Srpskoj mnogo bolja nego ranijih godina, te da se na osnovu značajnog broja makroekonoskih pokazatelja može reći da je Republika Srpska izašla iz krize i da ide uzlaznom putanjom.

“Mnogo toga smo postigli 2016. godine, uspješno smo završili 2017. i sada idemo dalje i bilježimo rast. Makroekonomski pokazatelji pokazuju da smo izašli iz krize i da se krećemo uzlaznom putanjom”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Predsjednik Vlade Republike Srpske navela je da su poboljšanju eknomske situacije prethodile godine kada je Srpska bila pritisnuta krizom.

Osvrćući se na trend odlaska mladih, Cvijanovićeva je rekla da on jeste zabrinjavajući ali ne i pojava koja je vezana striktno samo za Republiku Srpsku, BiH ili region.

“Imamo masovne migracije i iz nekih država koje su članice EU, poput Hrvatske odakle građani odlaze u druge zemlje. Očigledno se moramo navikavati da migracija jeste trend i da treba da pravimo ekonomske uslove i pretpostavke za zapošljavanje da bi bili privlačniji za ljude da ostanu i da rade”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je neophodno napraviti snažnu i veliku reformu u obrazovnom sistemu i na taj način omogućiti da svako ima posao i stabilna primanja.

“To jeste problem i sistemska slabost. Činjenica je da se proizvodi mnogo kadra za koji nema posla i da se ne vidi u perspektivi kako će se zaposliti. Važna činjenica je da se provode mjere u privredi koje govore o povećanju broja zaposlenih u Republici Srpskoj, da su ta povećanja evidentna u realnom sketoru, što daje nadu i pokazuje prespketive i pravce”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da ostalo još mnogo posla koji treba raditi zajedno sa poslovnom zajednicom, sindikatom, a posebno sa obrazovnim institucijama s ciljem da se omogući lakša prekvalifikacija i dokvalifikacija.

“Posebno treba da vodimo računa o tome koje su to studijske grupe koje nam trebaju i da ne izgubimo iz vida da na jedan drugačiji način moramo da koncipiramo naše srednje obrazovanje”, dodala je Cvijanovićeva.

Izvor: Srna/RTRS