Savez nezavisnih socijaldemokrata saopštio je danas da narod u Republici Srpskoj dobro pamti ekonomski program Partije demokratskog progresa tokom kojeg su prvi i jedini put u istoriji Srpske smanjene penzije, a dvije plate zaposlenih u javnom sektoru pretvorene u javni dug.

U saopštenju iz SNSD-a ističu da građani nisu zaboravili ovakav program PDP-a koji je proveo Mladen Ivanić i koji će u istoriji Republike Srpske ostati upamćen kao jedini predsjednik Vlade u Srpskoj koji je smanjio penzije, a dvije plate zaposlenih u javnom sektoru pretvorio u javni dug.

“Smanjiti penzije i ostati dužan dvije plate neumoljive su činjenice koje PDP želi da potisne pričama i obećanjima ovih dana o većim platama i penzijam po tribinama u Srpskoj nudeći im opet neki ekonomski program”, navode iz SNSD-a.

U saopštenju se naglašava da se “narod sjeća i pamti efekte privatizacije koja je provedena u okviru Ekonomskog programa PDP-a, a u okviru kojeg su prodali 550 preduzeća za 20 miliona maraka”.

“Nažalost, najviše ovih preduzeća koja su privatizovana po Ekonomskom programu PDP-a je otišlo u stečaj, a Vlada je za te radnike potrošila 170 miliona maraka da bi im uvezala radni staž zbog neplaćenih doprinosa”, navode iz SNSD-a.

Poslije Ekonomskog programa PDP-a i Ivanićeve vlade, ističu iz SNSD-a, ostalo je i 700 miliona maraka nenaplaćenih potraživanja na ime poreza i doprinosa od fiktivnih firmi kojim su omogućili rad što je tad predstavljalo 70 odsto budžeta Republike Srpske.

RTRS