Gostovanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića na Hrvatskoj radio televiziji je sramotno i zabrinjavajuće. To je klasična retorika SDA i razočaran sam takvim nastupom, istakao je u intervjuu za portal Radio televizije Republike Srpske, Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba HDZ BiH-HNS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

– Iznenađen sam činjenicom da je uredništvo ovog javnog servisa dopustilo da jedan bh. političar iznosi poluistine. Ne znam ni kako bi to komentarisao. To je još jedan u nizu nastupa Izetbegovića, kojima prije svega frustrira Hrvate i njihove političke predstavnike – naveo je Lovrinović.

Koliko su pitanja bila usmjerena protiv hrvatskog naroda u BiH, Lovrinoviću se čini kao da ih je pripremao neko iz kabineta Izetbegovića.

– Ne znam šta je bila svrha njegovog nastupa, osim političke promocije ili komplikovanja političkog stanja u BiH – ocjenjuje Lovrinović.

RTRS: Ono što je posebno zaparalo uši jeste Izetbegovićeva izjava da Hrvati ne mogu dobiti treći entitet u BiH bez rata?

LOVRINOVIĆ: Mogu reći, to nije ništa drugačije od onog što u posljednjih pola godine Izbetbegović ekstremno i radikalno izjavljuje. Prije svega, što se mene tiče, meni ne treba ništa od njega. Hrvatski narod u BiH od Izetbegovića ništa ne može ni očekivati. Govorim o našoj političkoj poziciji, koja je promijenjena 2001. godine. Јednostavno, taj čovjek kao da se hvata za političku slamku opstanka, jer očito da je njegovo vrijeme prošlo i da šalje nespretne poruke, a što dovodi do političkog usijanja. Izetbegović samo misli o Bosni kakvu on voli, a zašto je ne bi volio kada je od nje uzeo sve što je mogao uzeti. On želi BiH iz svojih snova. Ali, realno je ne voli moguću, ne voli je onakvu kakvu je žele sva tri naroda u BiH. Ovako nešto nije se smjelo dogoditi.

RTRS: Da li zabrinjava jedna takva izjava?

LOVRINOVIĆ: Nije to ništa novo, ali sa pozicije koju Izetbegović obavlja, zabrinjavajuća je ovakva izjava. To nije način komunikacije sa kolegama. Tako se ne traže moguća rješenja. Takav vokabular može dovesti do velikih problema. Po svemu sudeći, izgleda da Izetbegović uopšte nije za razgovore i dogovore. Traži konflikte. U svakom slučaju, da neko izjavi da nešto, neko neće dobiti bez rata, nije ugodno čuti. Trebao bi objasniti šta je mislio pod tim. Hrvati su za politički dogovor. Ali neka ne misli da smo se mi uplašili.

RTRS: Lider SDA upozorava sve koji žele pocijepati BiH da ne računaju da će Srebrenicu, Tomašicu i druga mjesta izdvojiti iz BiH. Bakir i Bošnjaci neće početi konflikt. Zna se ko je počinjao ratove ovdje. Na koga tu tačno misli?

LOVRINOVIĆ: Pretpostavljam da misli tu i na Hrvate i na Srbe ili njihove predstavnike. Bolje bi bilo da prestane pričati o dosezima referenduma i Vašingtona… Bilo bi korektnije da prizna otvoreno kakvu on BiH želi. Tačnije, znamo mi to, ali neće jasno i glasno da kaže. U svakom slučaju, onaj predstavnik, koji traži nešto drugačije od druga dva, on ruši postojeće stanje, dobre odnose da se BiH izgradi drugačija i bolja. Izetbegović se osilio i pokrenuo je ujdurmu protiv onih koji ne misle kao on. Mora da prestane da misli da je on jedini zaštitinik u BiH. BiH je moja kuća i on mi neće određivati šta ću ja i kako raditi. Ne može u ime moje i ime Hrvata određivati kakva će BiH biti. Može sa nama, ali sam ne. Tako mora da razgovara i sa Srbima. Zajedno ćemo se dogovoriti.

RTRS: Smatra i da Hrvati ne treba da imaju svoju televiziju u BiH, na hrvatskom jeziku?!

LOVRINOVIĆ: Svašta on priča. Јoš malo pa će postati Hrvat, koliko nas zastupa. Ako će ta televizija ilikanal emitovati emisije slične ovoj na HRT-u, onda nam takvo nešto i ne treba. Mora znati da mi nećemo stati na tom zahtjevu. To je naše pravo, zagarantovano međunarodnim sporazumima, Ustavom. Ne tražimo nemoguće. Ukoliko se ovako nastavi, šaljem poruku onima koji možda mogu da utiču na Izetbegovića, da mu kažu da ovakvo njegovo ponašanje ne vodi ničemu. Samo stvara usijanu situaciju. Nemoguće je u ovakvim uslovima da se dogovara. O pravima Hrvata samo mogu odlučivati njihovi legitimni predstavnici uz BiH, a što sigurno nije Bakir Izetbegović.

RTRS: Za Izetbegovića čak ni hrvatske žrtve nisu mjerljive sa žrtvama Bošnjaka!

LOVRINOVIĆ: Izetbegović zaboravlja prošlost, a tako i ne vidi budućnost. Zaboravlja i minimizira hrvatske žrtve, sakrio je činjenice koje su se dešavale u srednjoj Bosni. Sakrio je da je iz Travnika protjerano 19.500 Hrvata, da je pobijeno osmoro djece od jedne granate u Vitezu. Da su pobijeni vojnici i civili u Bikošama kod Travnika. Lagao je o Križančevom selu… Treba Izetbegoviću poslati djevojčicu koja se tada nalazila u zatvoru da mu pročita pismo kako je ona doživjela ubistvo svog oca u selu Dusina opština Busovača gdje se zločin nad Hrvatima dogodio dva mjeseca prije događanja u Ahmićima. Nevjerovatno je kako se Izetbegović postavio. Ne znam kako to da okarakterišem, nego kao mržnju prema Hrvatima. Ali nas ne može ništa pokolebati.

RTRS: Kako komentarišete njegovu tvrdnju da je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u Briselu pokušao potkopati bošnjačku poziciju, navodno govoreći da Bošnjaci u BiH teže stvaranju islamske države?

LOVRINOVIĆ: Ne mogu komenatrisati šta je Čović govorio, ali načelno to je čista izmišljotina i laž, koja se širi svih godina u Sarajevu i međunarodnoj zajednici. Kako Hrvati, njih 450.000 ako ih ima i toliko, naspram 2,5 miliona Bošnjaka, mogu uništiti BiH?! Zar mi možemo nanijeti nesagledive štete BiH?! Mi 15 godina tražimo pravo izbora vlastitog predstavnika, koja su nam oduzeta 2001. nažalost, nemamo politički kapacitet i on to dobro zna. Ali i ono malo nade i pravičnosti, volje, želi da nam uništi. Ne znam otkud mu takvo razmišljanje, on kao da je pao sa Golanske visoravni u BiH. Toliku frustraciju ne razumijem. Da li je to Čović rekao ili nije, stav Izetbegovića svakako nije na mjestu.

RTRS: Neka grade Pelješki most, ali treba odrediti granicu i plovni put BiH do otvorenog mora, izjavio je bošnjački član Predsjedništva?!

LOVRINOVIĆ: Pa on očito nije za gradnju nikakvih mostova. Sporno je da se on i drugi u tijelima bh. vlasti i unutra i vani, predstavljaju stajalište jedne političke opcije, odnosno SDA. I ranije su neki političari samoinicijativno slali pisma i radili šta hoće, a tu mislim na Osmanovića, Zvizdića. Sve je rađeno bez sjednica Savjeta ministara, Parlamenta, Predsjedništva… Krajnje je vrijeme da se shvati da BiH nije ono što priča Izetbegović. U BiH su tri konstitutivna naroda, a njihovi predstavnici zajedno odlučuju. Tako će biti i sa Pelješkim mostom.

RTRS: Po Izetbegovićevom mišljenju Hrvatima ne treba pravo da sami izabiru svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH?

LOVRINOVIĆ: To je krešendo svega. Јoš jedna njegova nebuloza. Vrhunac demokratije koju on tako vidi. Znate šta, čini mi se da je ovaj put lider SDA rekao dosta onog što i misli. Rekao je šta misli o Hrvatima, njihovim predstavnicima, šta im pripada, ne pripada… Ovaj put je otišao toliko daleko, da Hrvati trebaju da gledaju šta će i kako će.

RTRS: Čini se da BiH kakvu zagovara Izetbegović, ne žele ni Hrvati, ni Srbi, a vjerovatno ni većina Bošnjaka?

LOVRINOVIĆ: Mi želimo BiH kakvu smo zagovarali sve ove godine, zemlju tri konstitutivna naroda, koji se samodogovaraju. Ukoliko Izetbegović na to ne gleda kao Srbi i Hrvati, onda ćemo teško da se dogovorimo.

Bojana Milaković/RTRS