Studenti fakulteta političkih nauka u Banjaluci, Mostaru i Sarajevu reagovali su na javni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Ministarstvu inostranih poslova BiH, zahtijevajući od ministra Igora Crnatka da poništi konkurs za posao.

Studenti su naveli da u spornom oglasu nisu navedeni posebni uslovi u vidu usmjerenja visokog obrazovanja, kao i drugi posebni uslovi koje kandidat mora da ispuni, te da oglas nije objavljen javno, odnosno nije objavljen na službenim stranicama Ministarstva.

“Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine, putem Agencije za državnu službu BiH, dana 22.1.2018.g. objavilo je javni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Ministarstvu inostranih poslova Bosne i Hercegovine i to za sljedeće pozicije: III sekretar u Odsjeku za radno-pravnu zaštitu, II sekretar u Odsjeku za ekonomsku diplomaciju, III tajnik u Odsjeku za Aziju i Afriku, II sekretar u Odsjeku za međunarodnopravne poslove, I sekretar u Odsjeku za vizno-pasoške poslove, te Viši stručni saradnik za arhiv i dokumentaciju u Odsjeku za opšte poslove, arhiv i dokumentaciju” naveli su studenti u svom pismu.

Osim za II sekretara u Odsjeku za međunarodnopravne poslove, gdje je potrebno imati završen pravni fakultet, za pozicije u Ministarstvu dovoljno je imati „završen fakultet“, što je dakako opšti uslov za sve državne službenike, u skladu s čl. 22. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, dok se posebni uvjeti u smislu obrazovanja ne traže.

Član 9. st. 5. Pravilnika o karakteru i sadržaju javnog oglasa, načinu provođenja intervjua i obrascima za provođenje intervjua propisuje da se „opisi poslova po pravilu preuzimaju iz akta o unutrašnjoj organizaciji institucije, kao i posebni uslovi u pogledu vrste usmjerenja visokog obrazovanja, (…) kao i drugih posebnih uslova koje mora ispuniti kandidat prema propisu o unutrašnjoj organizaciji institucije.“

“Pitamo se, zašto Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH nije javno objavljen, tj. dostupan na službenim stranicama Ministarstva? Ne umanjujući vrijednost bilo čijeg obrazovanja, pitamo se može li kao kriteriji za prijem u Ministarstvo vanjskih poslova, i to na poziciju III tajnika u Odsjeku za Aziju i Afriku, biti diploma Agronomskog, Tekstilnog, Šumarskog, ili pak Rudarskog fakulteta?” pitaju se studenti.

Oni su istakli kako istovremeno diplomci fakulteta političkih nauka u Bosni i Hercegovini nemaju priliku raditi u struci.

“Upravo oni, akademski građani koji imaju diplome međunarodnih odnosa i diplomatije, kao i sve kompetencije koje su tražene za poslove državnih službenika Ministarstva vanjskih poslova BiH, nemaju priliku dokazati vlastito znanje u praksi.” kaže se u pismu ministru Crnatku.

“Podsjećamo 30.12.2016.g. u Banja Luci održan je sastanak predstavnika studentskih organizacija fakulteta političkih nauka u BiH s ministrom vanjskih poslova BiH g. Crnadkom, također zbog diskriminacije diplomaca s navedenih fakulteta. Na tom sastanku, ministar g. Crnadak obećao je saradnju Ministarstva na čijem je čelu s fakultetima političkih znanosti u BiH, no do danas se ništa nije promijenilo, a javni oglas zbog kojeg smo prisiljeni ponovno reagovati nije ohrabrujući u tom smjeru” istakli su studenti u otvorenom pismu.

Oni su pozvali ministra vanjskih poslova BiH da navedeni javni oglas poništi te u obnovljenom postupku naznači posebne uslove u pogledu vrste usmjerenja visokog obrazovanja za navedene funkcije u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, stoji u saopštenju koje potpisuju  Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka Sarajevo “SPONA”, Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka Banjaluka “SOFPN” i Udruženje “Hrvatski studentski politikološi Forum” Mostar.

Konkurs za državne službenike neće biti poništen, jer je raspisan u skladu sa važećim Zakonom o državnoj službi BiH, Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva iz 2013. godine i javno objavljen na sajtu Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine, kao i u dnevnim novinama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, odgovorio je ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, a prenosi BUKA.

Osobe koje su završile političke nauke na fakultetima u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru mogu da se prijave i učestvuju na konkursu na pet od šest raspisanih pozicija, izjavio je ministar Crnadak.

Dodaje kako Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine nema pravo da diskriminiše bilo koga, niti da nekoga stavlja u privilegovan položaj, te je pozvao sve zainteresovane za posao u MIP-u, koji ispunjavaju uslove, da se prijave na pomenuti konkurs.

“Takođe pozivam ove tri studentske organizacije da imaju jednake aršine za sve, jer je čudno da nije bilo njihove reakcije npr. na aktuelni konkurs u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu, gdje se za administrativne poslove traži osoba koja je završila fakultet i to isključivo Fakultet fizičke kulture, tzv. DIF!?” pita se Crnadak.

Naglašavajući kako poštuje studente ovih fakulteta i upravo na osnovu dogovora na sastanku koji je imao sa njihovim predstavnicima, u maju tekuće godine će biti raspisan konkurs u MIP-u za pripravnike na kojem će jednom broju studenata biti omogućeno odrađivanje pripravničkog staža.

“Na pomenutom sastanku dogovorena je i konkretna saradnja sa tri fakulteta iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara, određena je kontakt osoba u Kabinetu ministra, ali studentske organizacije pomenutih fakulteta i njihova rukovodstva se nikada nisu javili, niti pokrenuli konkretnu inicijativu, iako je bio takav dogovor” naglasio je Crnadak.

BUKA