Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski upozorio je da je izjava ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića o Srebrenici veoma štetna za Republiku Srpsku, kao i da je problematično njegovo pravno znanje termina “genocid”.

Lazanski je u izjavi Srni rekao da Mektić nema pravno znanje da pokreće tu temu, posebno kada se zna da u Savjetu bezbjednosti UN nije prošla britanska rezolucija o “genocidnosti akta u Srebrenici”.

Prema njegovim riječima, Mektić je vrlo zanimljiv kao pojava i uvijek voli da je na ivici nekog skandala.

“Možda mu je potrebno da bude u centru pažnje. Nezgodno vreme i nezgodna tema da se bude u centru pažnje”, rekao je Lazanski.

Lazanski je naglasio da niko ne spori da se u Srebrenici u julu 1995. godine desio veliki zločin, ali po svim pravnim kvalifikacijama nije i genocid.

“To će vam reći svaki ozbiljan pravnik”, rekao je Lazanski.

On je dodao da je “druga stvar što Hag tretira Srebrenicu kao genocid”.

“Ali za mene Hag nije meritorni pravni organ. To je sud koji je sklepan ad hok za područje bivše Јugoslavije koji primjenjuje malo anglosaksonsko, malo `kod civile` iz vremena Napoleona, malo prezidentno pravo. To je sud koji sam piše pravna pravila, sam ih menja tokom suđenja i još ih onda sam i primenjuje. Tako da sad, da pitate bilo kog ozbiljnog svetskog advokata i pravnika, on će reći da to nije kvalifikovan sud za tu vrstu suđenja”, ističe Lazanski.

Mektić je nedavno za “Večernji list” izjavio da “Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici”.

Izvor: SRNA/RTRS