Sarajevska opština Ilidža koju zbog promjene demografske slike i sve većeg naseljavanja državljana zemalja Persijskog zaliva odavno zovu “Ujedinjeni ilidžanski emirati” i “Kuvajt Siti”, ima pretenzije da se izdvoji iz Kantona Sarajeva i proglasi gradom, piše Politika.

List navodi da tu inicijativu zastupa načelnik Ilidže iz redova SDA Senaid Memić, uz obrazloženje da Ilidža, kao opština, nema u tom kantonu “status koji zaslužuje”.

Politika podsjeća, da su većinu stanovništva Ilidže do proteklog rata činili Srbi i navodi da Sarajlije ne podržavaju namjere da im se “uzme” Vrelo Bosne, sumnjajući da je želja za promjenom statusa opštine Ilidža u direktnoj vezi sa “već odavno prisutnim arapskim kapitalom u toj lokalnoj zajednici”.

List navodi, da ni nakon brojnih pokušaja nisu uspjeli da razgovaraju sa Memićem, ali podsjeća da je on za više lokalnih medija izjavio da neće odustati od inicijative i da je spreman da, ukoliko je ne podrže članovi Opštinskog vijeća, ide i na referendumsko izjašnjavanje, jer prema njegovoj ocjeni, “Ilidža i Ilidžanci zbog sadašnjeg tretmana nemaju interes da pripadaju Sarajevu”.

U resornom ministarstvu Kantona Sarajevo kažu da Ilidža sa više od 70.000 stanovnika “može da dobije status grada”, ali i upozoravaju da je interes da se gradske opštine i formalno integrišu u grad Sarajevo, a ne da se stvara veći broj manjih gradova u tom kantonu.

Direktor Biroa za ljudska prava udruženja “Demokratska inicijativa sarajevskih Srba” Dušan Šehovac, jedan od malobrojnih Srba koji i danas živi u rodnoj Ilidži, kaže da je svjedok velikog prisustva građana iz arapskih zemalja,
njihovih ideja i njihovog kapitala, praćenog mnogim kontroverzama.

– Među onima koji to predstavljaju kao koristan proces za sve građane Ilidže, prednjači načelnik opštine, naravno ohrabren uticajem arapskih ideja i kapitala. Međutim ti “novi” investitori /Arapi/ prvo što urade jeste da trajno kupuju našu zemlju na kojoj grade objekte za stanovanje i uživanje, za razliku od Austrougarske, koja je eksploatisala naša prirodna bogastva, pa i naše ljude, ali ona je prvo gradila puteve, željeznice, fabrioke i škole na našoj zemlji koju je i nama ostavila- rekao je Šehovac.

On je dodao da je Ilidža prije bila poznata po čistom vazduhu, a danas je “najzagađenija sredina u Evropi”.

Izvor: SRNA/RTRS